Mam zadanie udowodnić, że \(\displaystyle{ (n+1) | {2n \choose n}}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\).
Doradziłby mi ktoś jak się za to zabrać?
Pozdrawiam
Podzielność symbolu Newtona
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Podzielność symbolu Newtona
\(\displaystyle{ {2n \choose n} \cdot n = {2n \choose n-1} \left( n+1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left( n+1, n\right)=1}\)
\(\displaystyle{ \left( n+1, n\right)=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Podzielność symbolu Newtona
meursault, niekoniecznie, czasem oznacza się \(\displaystyle{ NWD \left(a,b\right)}\) po prostu jako \(\displaystyle{ \left(a,b\right)}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Podzielność symbolu Newtona
To oznaczenie nie jest do końca takie przypadkowe, bo w \(\displaystyle{ \ZZ}\) ideał generowany przez zbiór liczb jest tym samym, co ideał generowany przez ich NWD.