Uklad kongruencji

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Mikus933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 paź 2013, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Inowrocław
Podziękował: 9 razy

Uklad kongruencji

Post autor: Mikus933 »

Prosze o rozwiazanie ukladu kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 1 \pmod{7} \\ x \equiv 3 \pmod{8} \end{cases}}\)
Mi wyszlo \(\displaystyle{ k=7u+5}\) i nie wiem czy dobrze. Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, o 20:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Uklad kongruencji

Post autor: Medea 2 »

Z tego układu łatwo widać, że \(\displaystyle{ x = 56 k + l}\), gdzie (wstępnie) \(\displaystyle{ l \in \{1,8,15,22,29,36,43,50\}}\), a do tego \(\displaystyle{ l \in \{3,11,19,27,35,43,51\}}\). Jak widać, \(\displaystyle{ 43}\) się powtarza.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Uklad kongruencji

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jak widać, 43 się powtarza.
Fajnie zapamiętac sobie też tę metode:
\(\displaystyle{ 7 \perp 8}\) (tj. są względnie pierwsze) więc znajdujemy ich "kombinację liniowa" która jest równa 1. np.
\(\displaystyle{ -1 \cdot 7 + 1 \cdot 8 =1}\)
I teraz domnażamy ją przez reszty:
\(\displaystyle{ 3(-1 \cdot 7) + 1(1 \cdot 8 )=-13}\). Jest to rozwiązanie (\(\displaystyle{ -13+ 7 \cdot 8 = 43}\))
ODPOWIEDZ