temat przeniesiony
Pytanie brzmi:
Czy każdą liczbę naturalną można z faktoryzować , znając jej okresowość?
Ja osobiście uważam że Tak, a co Wy o tym sądzicie.
Faktoryzacja liczby a okres liczby
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Faktoryzacja liczby a okres liczby
Czym jest okresowość? Definicja jest naturalna dla funkcji, ciągów, rozwinięć dziesiętnych, ale liczb całkowitych? Przytocz definicję, chętnie się czegoś nowego nauczę.
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Faktoryzacja liczby a okres liczby
Nie jestem matematykiem, a moje pytanie pewnie nie jest spójnie matematycznie,więc poniżej podałem co miałem na myśli.
Odnośnie mojego zapytania.
Faktoryzacja wszystkich liczb pierwszych ,oraz liczby Carmicheala jest prosta,ponieważ ich okres jest równy n-1
n=7 (0,6) 142857
7-1=6
lub
(n-1)/ilość cyfr okresu
to wynikiem zawsze jest liczba całkowita np:
n=67 (0,33) 014925373134328358208955223880597
67-1=66
66/33=2
Właściwie to źle sformułowałem pytanie, które powinno brzmieć:
Czy wszystkie liczby naturalne nieparzyste z pełnym okresem można z faktoryzować , znając ich okresowość?
Ukryta treść:
Faktoryzacja wszystkich liczb pierwszych ,oraz liczby Carmicheala jest prosta,ponieważ ich okres jest równy n-1
n=7 (0,6) 142857
7-1=6
lub
(n-1)/ilość cyfr okresu
to wynikiem zawsze jest liczba całkowita np:
n=67 (0,33) 014925373134328358208955223880597
67-1=66
66/33=2
Właściwie to źle sformułowałem pytanie, które powinno brzmieć:
Czy wszystkie liczby naturalne nieparzyste z pełnym okresem można z faktoryzować , znając ich okresowość?