Zbadaj pierwszość liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Zbadaj pierwszość liczb
Witam serdecznie,
Mam problem ze zbadaniem pierwszości liczb, konkretnie chodzi o dwa przypadki (najpewniej przeznaczone są do rozwiązania tym samym sposobem, aczkolwiek podaje oba, gdyż być może na jednym z nich będzie łatwiej wytłumaczyć):
\(\displaystyle{ a) 2014 ^{3} + 58}\)
\(\displaystyle{ b)2014 ^{3} + 997 ^{3}}\)
Oczywiście znam podstawową definicję liczby pierwszej, ale to niezbyt mi pomogło. Narzędzia, które poznałem, (m.in. sito Eratostenesa, szukania dzielnika pierwszego do pierwiastka z liczby) niespecjalnie się tu nadają. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł mnie naprowadzić na właściwy sposób.
Mam problem ze zbadaniem pierwszości liczb, konkretnie chodzi o dwa przypadki (najpewniej przeznaczone są do rozwiązania tym samym sposobem, aczkolwiek podaje oba, gdyż być może na jednym z nich będzie łatwiej wytłumaczyć):
\(\displaystyle{ a) 2014 ^{3} + 58}\)
\(\displaystyle{ b)2014 ^{3} + 997 ^{3}}\)
Oczywiście znam podstawową definicję liczby pierwszej, ale to niezbyt mi pomogło. Narzędzia, które poznałem, (m.in. sito Eratostenesa, szukania dzielnika pierwszego do pierwiastka z liczby) niespecjalnie się tu nadają. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł mnie naprowadzić na właściwy sposób.
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 20:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zbadaj pierwszość liczb
OK, to te metody, które wymieniłeś, byłyby tu super niewydajne.
(a) zauważ, iż ta liczba jest parzysta jako suma liczb parzystych, no i jest większa od dwójki.
(b) użyj wzoru skróconego mnożenia na sumę sześcianów: \(\displaystyle{ a^{3}+b^{3}=(a+b)(a^{2}-ab+b^{2})}\)
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem, bo ja już myślami przy meczu.
(a) zauważ, iż ta liczba jest parzysta jako suma liczb parzystych, no i jest większa od dwójki.
(b) użyj wzoru skróconego mnożenia na sumę sześcianów: \(\displaystyle{ a^{3}+b^{3}=(a+b)(a^{2}-ab+b^{2})}\)
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem, bo ja już myślami przy meczu.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Zbadaj pierwszość liczb
Jestem zawstydzony tym, iż nie zauważyłem zależności w \(\displaystyle{ a)}\). Rzeczywiście, suma ta jest parzysta i większa od 2, a więc nie może być liczbą pierwszą. Jednak, jak sprawdzić przypadek, gdy będzie \(\displaystyle{ 2015 ^{3} + 58}\) (poprzednie pochodzą z zestawu z zeszłego roku) ?
Dziękuję również za drugą podpowiedź. Po zastosowaniu wzoru skróconego mnożenia, otrzymuje iloczyn dwóch dużych liczb, a więc niemożliwe jest, aby wynik był liczbą pierwszą. Dziękuję bardzo za pomoc w tych dwóch, byłem przekonany, że do rozwiązania oby przypadków potrzebny jest konkretny sposób, przez co ominąłem oczywiste rozwiązania.
Dziękuję również za drugą podpowiedź. Po zastosowaniu wzoru skróconego mnożenia, otrzymuje iloczyn dwóch dużych liczb, a więc niemożliwe jest, aby wynik był liczbą pierwszą. Dziękuję bardzo za pomoc w tych dwóch, byłem przekonany, że do rozwiązania oby przypadków potrzebny jest konkretny sposób, przez co ominąłem oczywiste rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Zbadaj pierwszość liczb
Popatrz na resztę z dzielenia przez 3 każdego ze składnikówJednak, jak sprawdzić przypadek, gdy będzie \(\displaystyle{ 2015 ^{3} + 58}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Zbadaj pierwszość liczb
Przyznam, że tym razem nie załapałem koncepcji.
Reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\) liczby \(\displaystyle{ 58}\) to \(\displaystyle{ 1}\), z kolei \(\displaystyle{ 2015}\) to \(\displaystyle{ 2}\) (jeżeli podniesiemy do 3 potęgi, reszta jest równa \(\displaystyle{ 0}\)). Niestety, nie wiem, jak to dalej wykorzystać.
Reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\) liczby \(\displaystyle{ 58}\) to \(\displaystyle{ 1}\), z kolei \(\displaystyle{ 2015}\) to \(\displaystyle{ 2}\) (jeżeli podniesiemy do 3 potęgi, reszta jest równa \(\displaystyle{ 0}\)). Niestety, nie wiem, jak to dalej wykorzystać.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zbadaj pierwszość liczb
Jesteś pewien?SuperM4n pisze: jeżeli podniesiemy do \(\displaystyle{ 3}\) potęgi, reszta jest równa \(\displaystyle{ 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Zbadaj pierwszość liczb
Teraz rozumiem. Jeszcze tylko dla upewnienia się - powinienem dodać resztę z dzielenia 58 przez 3, czyli 1 do reszty z dzielenia 2015 przez 3, czyli 2, co podnoszę do trzeciej potęgi (ich suma daje 3). W skrócie, mam \(\displaystyle{ 2 ^{3} +1 mod(3)}\), czy to się zgadza?
Tak. \(\displaystyle{ 2015 ^{3} = 8181353375}\), a to jest bez reszty podzielne przez 3.Premislav pisze:Jesteś pewien?SuperM4n pisze: jeżeli podniesiemy do \(\displaystyle{ 3}\) potęgi, reszta jest równa \(\displaystyle{ 0}\)
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 23:19 przez SuperM4n, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 37 razy
Zbadaj pierwszość liczb
Przepraszam, przez roztargnienie wpisałem już wynik dzielenia przez 3, a nie samego potęgowania.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zbadaj pierwszość liczb
Nieprawdę napisałeś. \(\displaystyle{ 2015\equiv 2\pmod{3}}\), toteż \(\displaystyle{ 2015^{3}\equiv 2^{3}\pmod{3}}\)Tak. \(\displaystyle{ 2015 ^{3} = 8181353375}\), a to jest bez reszty podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\).
Zobacz, że ta koszmarna liczba, którą wyliczyłeś na kalkulatorze/za pomocą programu ma sumę cyfr niepodzielną przez \(\displaystyle{ 3}\), co od razu zwraca uwagę na błąd.