Bardzo proszę tylko o sprawdzenie czy wynik jest poprawny: liczby \(\displaystyle{ x=15,785, y=139,46}\)zapisać w arytmetyce zmiennopozycyjnej dziesiątej 4-cyfrowej \(\displaystyle{ t=4}\). Obliczyć w tej arytmetyce sumę \(\displaystyle{ x_1+y_1}\) i wyznaczyć błąd względny obliczonego wyniku.
Czy błąd względny wynosi \(\displaystyle{ 0,045/155,245}\)?
Arytmetyka zmiennopozycyjna
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Arytmetyka zmiennopozycyjna
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 13:02 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach