Suma kwadratów, funkcja Gaussa.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
patryk00714
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

Suma kwadratów, funkcja Gaussa.

Post autor: patryk00714 »

Witam, czy ktoś jest w posiadaniu, lub zna dowód poniższej równości:

Niech \(\displaystyle{ m_1,m_2,...,m_k<n \;\;\ \wedge \;\;\ (m_i,n)=1}\) dla każdego \(\displaystyle{ i \in \left\{ 1,2,...,k\right\}}\), oraz niech \(\displaystyle{ n= \prod_{j=1}^{r}p_j^{\alpha_j}}\) wówczas

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{k}m_i^2=\frac{\varphi (n)}{3}\left[ n^2+\frac{(-1)^r}{2}p_1p_2...p_r\right]}\)

\(\displaystyle{ \varphi (n)}\) - funkcja Gaussa.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Suma kwadratów, funkcja Gaussa.

Post autor: Medea 2 »

Funkcja Gaussa czy tocjent Eulera? To pierwsze to domena rachunku prawdopodobieństwa, a nie teorii liczb.
patryk00714
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

Suma kwadratów, funkcja Gaussa.

Post autor: patryk00714 »

Wg notacji Sierpińskiego - funkcja Gaussa. Dziś, powszechnie nazywane, jako funkcja Eulera, czyli liczba liczb nie większych od \(\displaystyle{ n}\) względnie pierwszych z \(\displaystyle{ n}\).
Sorki za archaizm matematyczny
Ostatnio zmieniony 29 maja 2015, o 01:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błędy ortograficzne.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Suma kwadratów, funkcja Gaussa.

Post autor: Zordon »

Czy \(\displaystyle{ k=\phi(n)}\)? Niezbyt jasno jest napisane o co chodzi.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Suma kwadratów, funkcja Gaussa.

Post autor: Medea 2 »

Jeżeli \(\displaystyle{ m_i}\) są pierwsze, zaś \(\displaystyle{ n}\) jest iloczynem jakichś innych liczb pierwszych, to zmieniając prawą stronę (\(\displaystyle{ \alpha}\) dowolnie duże) nie znieniamy lewej. Możesz przepisać dokładnie treść tego "twierdzenia"?
patryk00714
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

Suma kwadratów, funkcja Gaussa.

Post autor: patryk00714 »

Tak \(\displaystyle{ \varphi (n)=k}\) liczby \(\displaystyle{ m_i}\) to liczby względnie pierwsze z \(\displaystyle{ n}\) niewiększe od \(\displaystyle{ n}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Suma kwadratów, funkcja Gaussa.

Post autor: Zordon »

No, to tak należało napisać, a nie silić się na zapis symboliczny, który w tym przypadku nie wyraża tego co miałeś na myśli.
ODPOWIEDZ