Mógłby ktoś tak na chłopski rozum napisać bez przykładu na czym polega prze indeksowanie sumy? o co w niej chodzi?
Oraz metoda repertuaru jeśli to nie problem..
wszędzie są na przykładach zadań... nie ma opisu takowego.
Przeindeksowanie sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 maja 2015, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Przeindeksowanie sumy
Np. \(\displaystyle{ a_1+a_2+\dots+a_n=a_n+a_{n-1}+\dots+a_1}\).
Masz
\(\displaystyle{ a_1+\dots+a_n=\sum_{i=1}^n a_i=\sum_{1\le i\le n}a_i=\sum_{0\le i-1\le n-1}a_i=\sum_{-n+1\le -i+1\le 0}a_i=\\=\sum_{0\le n-i\le n-1}a_i=\sum_{1\le n-i\le n-1}a_{n-(n-i)}}\)
Wstawiając teraz \(\displaystyle{ j=n-i}\) masz \(\displaystyle{ \sum_{j=0}^{n-1}a_{n-j}=a_n+\dots+a_1}\)
Masz
\(\displaystyle{ a_1+\dots+a_n=\sum_{i=1}^n a_i=\sum_{1\le i\le n}a_i=\sum_{0\le i-1\le n-1}a_i=\sum_{-n+1\le -i+1\le 0}a_i=\\=\sum_{0\le n-i\le n-1}a_i=\sum_{1\le n-i\le n-1}a_{n-(n-i)}}\)
Wstawiając teraz \(\displaystyle{ j=n-i}\) masz \(\displaystyle{ \sum_{j=0}^{n-1}a_{n-j}=a_n+\dots+a_1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 maja 2015, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy