nieskonczene wiele par liczb trojkatnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
agusia141414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 14 razy

nieskonczene wiele par liczb trojkatnych

Post autor: agusia141414 »

dla naturalnych liczb \(\displaystyle{ k}\) mamy

\(\displaystyle{ t _{k-1}+k=t _{k}}\)

wiec gdy \(\displaystyle{ k=t _{n}}\) to mamy

\(\displaystyle{ t _{t _{n}-1 }+t _{n}=t _{t _{n} }}\)

moje pytanie brzmi jak z tych rownan dostac cos takiego

\(\displaystyle{ t _{3k}+t _{4k+1}=t _{5k+1}}\)
??

myslalam ze kiedy podstawie \(\displaystyle{ k=t _{4k+1}}\) ale niestety nie moge do tego dojsc ;/
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

nieskonczene wiele par liczb trojkatnych

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ t_k=\frac{k(k+1)}{2}}\)
Podstaw i wyjdzie.
agusia141414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 14 razy

nieskonczene wiele par liczb trojkatnych

Post autor: agusia141414 »

tak oczywiscie ze wyjdzie, ale nie o to mi chodzilo
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

nieskonczene wiele par liczb trojkatnych

Post autor: Zordon »

No to przez indukcję...
ODPOWIEDZ