liczby złożone
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 1 maja 2015, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszaw
- Podziękował: 5 razy
liczby złożone
Czy liczba \(\displaystyle{ 13 ^{404} + 32^{602}}\) jest złożona ? Proszę o rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 9 maja 2015, o 15:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie używaj Caps Locka.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie używaj Caps Locka.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 7 razy
liczby złożone
A czy wystarczyłoby zauważyć, że \(\displaystyle{ 13 ^{404} + 32^{602} = (13^{202})^2 + (32^{301})^2}\).
Oraz napisać, że liczba całkowita daje się zapisać w postaci sumy kwadratów liczb całkowitych wtedy i tylko wtedy, gdy w jej rozkładzie na czynniki, liczby pierwsze w postaci \(\displaystyle{ 4k+3}\) pojawiają się parzystą ilość razy.
Oraz napisać, że liczba całkowita daje się zapisać w postaci sumy kwadratów liczb całkowitych wtedy i tylko wtedy, gdy w jej rozkładzie na czynniki, liczby pierwsze w postaci \(\displaystyle{ 4k+3}\) pojawiają się parzystą ilość razy.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2015, o 16:50 przez a456, łącznie zmieniany 2 razy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
liczby złożone
a456, a nie znam dowodu, strasznie pro rozwiązanie. Ale czy to nie jest niewystarczające? Bo np. \(\displaystyle{ 37=6^{2}+1^{2}}\), a jednak \(\displaystyle{ 37}\) jest pierwsze. A może jakieś niedopowiedzenie odnośnie założeń? [suma kwadratów liczb złożonych czy coś, naprawdę nie wiem]
)
O, Zahion już podał lepsze kontrprzykłady, czyli ze złożonymi też nie wystarcza.
Ale można tez ominąć wszystko oprócz szkolnego dwumianu Newtona, jak już się ma hipotezę, że \(\displaystyle{ 5}\) dzieli to ustrojstwo.
\(\displaystyle{ 13^{404}\equiv (-2)^{404}\equiv (-1)^{202}\pmod{5}}\), zaś \(\displaystyle{ 32^{602}\equiv 2^{602}\equiv(-1)^{301}\pmod{5}}\),
toteż \(\displaystyle{ 13^{404}+32^{602}\equiv ...}\)
-- 9 maja 2015, o 14:35 --
Już wiem, pewnie to tw. przytoczone przez a456 jest prawdziwe, ale zapomniałem/zapomnieliśmy (tj. ja i a456), że zero jest liczbą parzystą.
)
O, Zahion już podał lepsze kontrprzykłady, czyli ze złożonymi też nie wystarcza.
Ale można tez ominąć wszystko oprócz szkolnego dwumianu Newtona, jak już się ma hipotezę, że \(\displaystyle{ 5}\) dzieli to ustrojstwo.
\(\displaystyle{ 13^{404}\equiv (-2)^{404}\equiv (-1)^{202}\pmod{5}}\), zaś \(\displaystyle{ 32^{602}\equiv 2^{602}\equiv(-1)^{301}\pmod{5}}\),
toteż \(\displaystyle{ 13^{404}+32^{602}\equiv ...}\)
-- 9 maja 2015, o 14:35 --
Już wiem, pewnie to tw. przytoczone przez a456 jest prawdziwe, ale zapomniałem/zapomnieliśmy (tj. ja i a456), że zero jest liczbą parzystą.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
liczby złożone
Można też tak:
\(\displaystyle{ 13^{404} + 32^{602} = 13^{404} + 2^{3010} = (13^{202}+2^{1505})^2 - 2\cdot 13^{202}\cdot 2^{1505} = \\ \\ = (13^{202}+2^{1505})^2 - (13^{101}\cdot 2^{753})^2 = \\ \\ = (13^{202}+13^{101}\cdot 2^{753}+2^{1505})(13^{202}-13^{101}\cdot 2^{753} + 2^{1505})}\)
\(\displaystyle{ 13^{404} + 32^{602} = 13^{404} + 2^{3010} = (13^{202}+2^{1505})^2 - 2\cdot 13^{202}\cdot 2^{1505} = \\ \\ = (13^{202}+2^{1505})^2 - (13^{101}\cdot 2^{753})^2 = \\ \\ = (13^{202}+13^{101}\cdot 2^{753}+2^{1505})(13^{202}-13^{101}\cdot 2^{753} + 2^{1505})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
liczby złożone
Vax pisze:Można też tak:
\(\displaystyle{ 13^{404} + 32^{602} = 13^{404} + 2^{3010} = (13^{202}+2^{1505})^2 - 2\cdot 13^{202}\cdot 2^{1505} = \\ \\ = (13^{202}+2^{1505})^2 - (13^{101}\cdot 2^{753})^2 = \\ \\ = (13^{202}+13^{101}\cdot 2^{753}+2^{1505})(13^{202}-13^{101}\cdot 2^{753} + 2^{1505})}\)
I teraz trzeba jeszcze pokazać, że ten drugi czynnink nie jest równy 1
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
liczby złożone
Nasze wyrażenie w nawiasie wynosi \(\displaystyle{ \left( 13^{101} - 2^{752}\right)^{2} + 2^{1504}}\), co oczywiście dowodzi, że jest różne od \(\displaystyle{ 1}\).