Funkcje addytywne i multiplikatywne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nowyyyy4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje addytywne i multiplikatywne

Post autor: nowyyyy4 »

Mam przedmiot teorie liczb i takie zadanie, wg mnie związane z równaniami funkcyjnymi.
Znaleźć funkcje addytywne i multiplikatywne \(\displaystyle{ f: \mathbb{Z} \to \mathhb{C}}\) spełniające warunek
a) \(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+f(y)}\)
b) \(\displaystyle{ f(xy)=f(x)f(y)}\)

Jedynie co umiem znaleźć to
a) \(\displaystyle{ f(x)=ax}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in \mathbb{C}}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=x^a}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in \mathbb{C}}\)
Jeszcze wiem, że funkcją multiplikatywną jest funkcja Eulera ale pod pewnymi założeniami.
Zna ktoś jeszcze inne?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Funkcje addytywne i multiplikatywne

Post autor: Ponewor »

W takiej dziedzinie więcej rozwiązań nie będzie.
ODPOWIEDZ