suma par liczb trojkatnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
agusia141414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 14 razy

suma par liczb trojkatnych

Post autor: agusia141414 »

Jak udowodnic ze

\(\displaystyle{ t _{k-1}+k=t _{k}}\)

gdzie \(\displaystyle{ t _{k}}\) jest liczbą trójkątną tzn \(\displaystyle{ t _{k} = \frac{k(k+1)}{2}}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

suma par liczb trojkatnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

udowodnic ze
\(\displaystyle{ t_{k-1}=\frac{(k-1)k}{2}}\)
agusia141414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 14 razy

suma par liczb trojkatnych

Post autor: agusia141414 »

\(\displaystyle{ \frac{(k-1)k}{2}+k=\frac{k^{2} -k+2k}{2}=\frac{k(k+1)}{2}=t _{k}}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

suma par liczb trojkatnych

Post autor: bakala12 »

Dopóki nie napiszesz warunku początkowego (\(\displaystyle{ t_{1}=1}\)) dotąd Twoja teza nie będzie prawdziwa. Jak już to napiszesz, to dorzuć to i to co napisałaś w poście wyżej i ubierz to w ładną indukcję
ODPOWIEDZ