Dowód z czterema niewiadomymi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Chine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 17 wrz 2012, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy

Dowód z czterema niewiadomymi

Post autor: Chine »

Liczby a,b są dodatnie oraz \(\displaystyle{ ab=1}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ a+b \ge 2}\)

Przykład wyżej rozwiązuje w sposób następujący \(\displaystyle{ a= \frac{1}{b}}\) podstawiam, otrzymuje \(\displaystyle{ \frac{1}{b}+b \ge 2}\) czyli \(\displaystyle{ (b-1)^{2} \ge 0}\)

Natomiast tutaj nie wiem jak się za to zabrać

Liczby a,b,c,d są dodatnie oraz \(\displaystyle{ abcd=1}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ a+b+c+d \ge 4}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Dowód z czterema niewiadomymi

Post autor: Premislav »

Możesz skorzystać z nierówności między średnią arytmetyczną a średnią geometryczną dla liczb \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) (zauważ prosty fakt, że gdy \(\displaystyle{ abcd=1}\), to \(\displaystyle{ abcd=(abcd)^{\frac 1 4}}\))
ODPOWIEDZ