Reszta z dzielenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Jacykow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 lut 2015, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań

Reszta z dzielenia

Post autor: Jacykow »

Jak wyznaczyć wzorem najmniejsze \(\displaystyle{ n}\) spełniające warunek:
\(\displaystyle{ \left( a \cdot n \right) \mod b=c}\)

\(\displaystyle{ a,b,c}\) są podane oraz spełniają warunki:
\(\displaystyle{ c < b}\)
\(\displaystyle{ \text{NWD} \left( a,b \right) =1}\)

wszystkie \(\displaystyle{ a,b,c,n}\) są liczbami naturalnymi

przykład:
dla \(\displaystyle{ a=3, b=5, c=1}\) wyjdzie \(\displaystyle{ n=2}\)
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2015, o 22:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: bartek118 »

Musisz znaleźć odwrotność \(\displaystyle{ a}\) w \(\displaystyle{ \ZZ_b}\)
Jacykow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 lut 2015, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań

Reszta z dzielenia

Post autor: Jacykow »

Nie do końca rozumiem polecenia.
Wygląda jak coś zbyt obszernego na jeden post, mógłby ktoś podać link do wytłumaczenia co to \(\displaystyle{ \ZZ}\) i jak się w tym znajduje odwrotność?
ODPOWIEDZ