liczby trójkątne
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 14 razy
liczby trójkątne
mam problem z dowodem, ze istnieje nieskończenie wiele trojek kolejnych liczb trójkątnych, których iloczyn jest liczba kwadratowa.
mamy ze rownosc \(\displaystyle{ t _{n-1}t _{n}t _{n+1}=\left( \frac{n(n+1)}{2} \right)^{2} \frac{(n-1)(n+2)}{2}=z^2}\) Wynika stąd że \(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}}\) musi byc kwadratowa.
więc mamy \(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}=y ^{2}}\).
Dalej podstawiając za \(\displaystyle{ 2n+1=x}\) mamy \(\displaystyle{ x ^{2}-8y ^{2}=z ^{2}}\) i tu mam problem, nie umiem tego tak przekształcić by to mi wyszło... ;/
mamy ze rownosc \(\displaystyle{ t _{n-1}t _{n}t _{n+1}=\left( \frac{n(n+1)}{2} \right)^{2} \frac{(n-1)(n+2)}{2}=z^2}\) Wynika stąd że \(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}}\) musi byc kwadratowa.
więc mamy \(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}=y ^{2}}\).
Dalej podstawiając za \(\displaystyle{ 2n+1=x}\) mamy \(\displaystyle{ x ^{2}-8y ^{2}=z ^{2}}\) i tu mam problem, nie umiem tego tak przekształcić by to mi wyszło... ;/
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2015, o 13:10 przez agusia141414, łącznie zmieniany 2 razy.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
liczby trójkątne
\(\displaystyle{ n^2 - 2y^2 =1}\) i orazi tu mam problem, nie umiem tego tak przekształcić by
\(\displaystyle{ (3x+4y)^2 - 2(2x+3y)^2 = x^2- 2y^2}\)
\(\displaystyle{ n= 3, y=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 14 razy
liczby trójkątne
ogole nie rozumiem powyzszego rozumowania... ;/
potrzebuje to przeksztalcic \(\displaystyle{ \left( \frac{n(n+1)}{2} \right)^{2} \frac{(n-1)(n+2)}{2}=z^2}\)
do postaci \(\displaystyle{ x ^{2}-8y ^{2}=z ^{2}}\)
potrzebuje to przeksztalcic \(\displaystyle{ \left( \frac{n(n+1)}{2} \right)^{2} \frac{(n-1)(n+2)}{2}=z^2}\)
do postaci \(\displaystyle{ x ^{2}-8y ^{2}=z ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2015, o 13:11 przez agusia141414, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 14 razy
liczby trójkątne
pomylilam się tutaj
\(\displaystyle{ \left( \frac{n(n+1)}{2} \right)^{2} \frac{(n-1)(n+2)}{2}=z^2}\)
co nie zmienia faktu, ze nie o taka pomoc mi chodzi, bo ja mam dojsc do tej postaci, jak juz napisalam, a nie tą postac przeksztalcac.
\(\displaystyle{ \left( \frac{n(n+1)}{2} \right)^{2} \frac{(n-1)(n+2)}{2}=z^2}\)
co nie zmienia faktu, ze nie o taka pomoc mi chodzi, bo ja mam dojsc do tej postaci, jak juz napisalam, a nie tą postac przeksztalcac.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
liczby trójkątne
a czy nie \(\displaystyle{ x ^{2}-8y ^{2}=9}\) ...? !!więc mamy \(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}=y ^{2}}\).
Dalej podstawiając za \(\displaystyle{ 2n+1=x}\) mamy \(\displaystyle{ x ^{2}-8y ^{2}=z ^{2}}\) i tu mam problem
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 14 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
liczby trójkątne
no a równanie Pella \(\displaystyle{ x^2- 8y^2 =1}\) ma nieskończona ilosc rozwiazań wiec to tez \(\displaystyle{ (3x)^2- 8(3y)^2 =9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 14 razy
liczby trójkątne
ten moment rozumiem... tylko nie rozumiem tego jak dochodzimy do \(\displaystyle{ x^2- 8y^2 =9}\) tej postaci.... poprzez jakie przeksztalcenia....
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
liczby trójkątne
takie ze \(\displaystyle{ (n-1)(n+2)= \frac{x-3}{2} \cdot \frac{x+3}{2} =2y^2}\)poprzez jakie przeksztalcenia....
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 14 razy
liczby trójkątne
\(\displaystyle{ t _{n-1}t _{n}t _{n+1}=\left( \frac{n(n+1)}{2} \right)^{2} \frac{(n-1)(n+2)}{2}=z^2}\)
Mam cos takiego... wiem że
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}}\) musi byc liczbą kwadratową, dlatego mogę zapisać, że
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}=y ^{2}}\)
teraz jak to przeksztalcic... ?
Z odpowiedzi wiem, ze powinnam otrzymac
\(\displaystyle{ x^{2}-8y^{2}=9}\) ??
jest rowniez podpowiedz, że \(\displaystyle{ 2n+1=x}\)
Mam cos takiego... wiem że
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}}\) musi byc liczbą kwadratową, dlatego mogę zapisać, że
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}=y ^{2}}\)
teraz jak to przeksztalcic... ?
Z odpowiedzi wiem, ze powinnam otrzymac
\(\displaystyle{ x^{2}-8y^{2}=9}\) ??
jest rowniez podpowiedz, że \(\displaystyle{ 2n+1=x}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 14 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
liczby trójkątne
Jesli \(\displaystyle{ n=\frac{x-1}{2}}\) to \(\displaystyle{ \frac{(n-1)(n+2)}{2}=y ^{2}}\) i \(\displaystyle{ z=y \frac{n(n+1)}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 17 kwie 2014, o 23:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 14 razy
liczby trójkątne
no tak...
Twoim rozumowaniem mamy tez
\(\displaystyle{ z= \frac{y \left( \frac{x-1}{2}+1 \right) \left( \frac{x-1}{2} \right) }{2} =y \left( \frac{x^{2}-1}{8} \right)}\) ale co dalej...
-- 7 kwi 2015, o 21:23 --
umiee ktos pomoc??
Twoim rozumowaniem mamy tez
\(\displaystyle{ z= \frac{y \left( \frac{x-1}{2}+1 \right) \left( \frac{x-1}{2} \right) }{2} =y \left( \frac{x^{2}-1}{8} \right)}\) ale co dalej...
-- 7 kwi 2015, o 21:23 --
umiee ktos pomoc??
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2015, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.