Ogólne sito ciała liczbowego
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Ogólne sito ciała liczbowego
Dzięki za link, lecz nie rozwiązuje on całkowicie mojego pytania.
Moja wiedza jest skromna w porównaniu z wiedza zainteresowanych, dlatego interesuje mnie rozwinięcie o ile to możliwe wiedzy na temat "ogólnego sita ciała liczbowego".
Moja wiedza jest skromna w porównaniu z wiedza zainteresowanych, dlatego interesuje mnie rozwinięcie o ile to możliwe wiedzy na temat "ogólnego sita ciała liczbowego".
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Ogólne sito ciała liczbowego
Masz rację Zordon, po polsku duży brak.
1) interesuje mnie czy jest jakiś wzór na znajdowanie "reszt kwadratowych" jakiejkolwiek liczby, chyba to się tak nazywa ?
podam przykład:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 7=21}\)
pierwiastek górny to 5, więc \(\displaystyle{ 5 ^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ 25-21=4}\)
\(\displaystyle{ 4=2^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2^{2}}\) to reszta kwadratowa
1) interesuje mnie czy jest jakiś wzór na znajdowanie "reszt kwadratowych" jakiejkolwiek liczby, chyba to się tak nazywa ?
podam przykład:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 7=21}\)
pierwiastek górny to 5, więc \(\displaystyle{ 5 ^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ 25-21=4}\)
\(\displaystyle{ 4=2^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2^{2}}\) to reszta kwadratowa