operator sumy - dobrze ??

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
orbitka_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2 lut 2007, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 22 razy

operator sumy - dobrze ??

Post autor: orbitka_ »

\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{4}\sum_{p=1}^{3}(k^{2}-4p)=\sum_{k=2}^{4}[\sum_{p=1}^{3}k^{2}-\sum_{p=1}^{3}4p]=\sum_{k=2}^{4} (3k^{2}-24)=14}\)
dh10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2 maja 2007, o 11:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Pomógł: 15 razy

operator sumy - dobrze ??

Post autor: dh10 »

Wygląda że dobrze, ale mi wyszło 15 ale to chyba błąd tylko czysto rachunkowy na końcu
ODPOWIEDZ