Oblicz wartość wyrażenia.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Oblicz wartość wyrażenia.

Post autor: mich12 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \left| \sqrt{313-120\sqrt{2}}-12 \sqrt{2} \right|^3.}\) Zakoduj kolejno cyfrę setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku.

Wychodzi mi 124, a prawidłowa odpowiedź to 125 :/
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Oblicz wartość wyrażenia.

Post autor: Zahion »

Pokaż obliczenia, bo dziwne, żeby w takim zadaniu zrobić błąd tej wagi. Tym bardziej jaką liczbę musiałeś mieć, żeby po podniesieniu do trzeciej potęgi otrzymać \(\displaystyle{ 124}\).
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Oblicz wartość wyrażenia.

Post autor: Ania221 »

\(\displaystyle{ \sqrt{313-120\sqrt{2}}=12 \sqrt{2} -5}\)
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Oblicz wartość wyrażenia.

Post autor: mich12 »

Racja, dzięki Wam wszystkim!
ODPOWIEDZ