a) Czy istnieje liczba pierwsza \(\displaystyle{ p>19}\) będąca sumą \(\displaystyle{ u^3+ w^3}\)
gdy \(\displaystyle{ u, w \in Q \backslash Z}\)?
b) wyznaczyć taki rozkład dla \(\displaystyle{ n=6}\)
c) Czy jest nieskończona ilość liczb całkowitych tak rozkładalnych ?
d) wskazać o ile istnieje \(\displaystyle{ n}\) tak nierozkładalne
* \(\displaystyle{ 19= \left( \frac{3}{2} \right) ^3+ \left( \frac{5}{2} \right) ^3}\)
Znów rozkłady
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Znów rozkłady
Ostatnio zmieniony 28 lut 2015, o 15:26 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Znów rozkłady
a) \(\displaystyle{ 37=\left(\frac{10}{3}\right)^3 +\left(-\frac{1}{3}\right)^3}\)
b) \(\displaystyle{ 6=\left(\frac{17}{21}\right)^3 +\left(\frac{37}{21}\right)^3}\)
c) \(\displaystyle{ xy(x+y) =\left(\frac{x^3 -y^3 +6x^2 y +3xy^2}{3(x^2 +xy +y^2)}\right)^3 +\left(\frac{y^3 -x^3 +6y^2 x +3yx^2}{3(x^2 +xy +y^2)}\right)^3}\)
b) \(\displaystyle{ 6=\left(\frac{17}{21}\right)^3 +\left(\frac{37}{21}\right)^3}\)
c) \(\displaystyle{ xy(x+y) =\left(\frac{x^3 -y^3 +6x^2 y +3xy^2}{3(x^2 +xy +y^2)}\right)^3 +\left(\frac{y^3 -x^3 +6y^2 x +3yx^2}{3(x^2 +xy +y^2)}\right)^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Znów rozkłady
d) Istnieją \(\displaystyle{ n}\) których tak przedstawić się w postulowanej postaci nie uda. W szczególności takimi liczbami są sześciany liczb naturalnych.
Ukryta treść: