Witam, jak obliczyć dwie ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 9^{9^9}}\)?
Pozdrawiam
dwie ostatnie cyfry
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 13 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
dwie ostatnie cyfry
Jeśli znasz twierdzenie Eulera, to można policzyć \(\displaystyle{ \phi(100)=\phi(2^{2}\cdot 5^{2})=\phi(2^{2})\cdot\phi(5^{2})=2\cdot 20=40}\). Następnie zauważmy, że \(\displaystyle{ 9^{8}-1}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 40}\)... Z tą uwagą policz resztę z dzielenia \(\displaystyle{ 9^{9}}\) przez \(\displaystyle{ 40}\) i zastosuj tw. Eulera. Zostanie do policzenia, o ile się nie mylę w obliczeniach, reszta z dzielenia \(\displaystyle{ 9^{9}}\) przez \(\displaystyle{ 100}\), co nie jest trudne.
Również pozdrawiam.
Również pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 13 razy
dwie ostatnie cyfry
Czyli to będzie tak:
\(\displaystyle{ 9^9 \equiv 9 (\text{mod} 40)}\)
\(\displaystyle{ 9^{9^9}= 9^{40k+9}=9^9 \cdot 9^{40k} = 9^9 \equiv 89(\text{mod}100)}\)
\(\displaystyle{ 9^9 \equiv 9 (\text{mod} 40)}\)
\(\displaystyle{ 9^{9^9}= 9^{40k+9}=9^9 \cdot 9^{40k} = 9^9 \equiv 89(\text{mod}100)}\)