Liczba rozwiązań równania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
a456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 7 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: a456 »

Niech \(\displaystyle{ p >3}\) będzie liczbą pierwszą. Ile rozwiązań w liczbach całkowitych
\(\displaystyle{ (x,y)}\) ma równanie \(\displaystyle{ x^2-xy-2y^2=p^2}\)?
Trochę nie rozumiem zadania, w końcu każda para liczb w postaci \(\displaystyle{ (x,y)=(p,0)}\) lub \(\displaystyle{ (x,y)=(-p,0)}\) spełnia to równanie. Jak pokazać, jednak że ono ma 6 rozwiązań?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: Zahion »

\(\displaystyle{ x^{2}-xy-2y^{2}=x^{2}-y^{2} -xy-y^{2}=(x-y)(x+y) -y(x+y)=(x+y)(x-2y)=p^{2}}\). Ile dzielników ma liczba z prawej strony ?
a456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 7 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: a456 »

właśnie ja byłem na tym miejscu i tutaj zakończyłem próbę rozwiązania, bo uważałem, że wystarczy \(\displaystyle{ x+y=x-2y}\) stąd ten mój wniosek \(\displaystyle{ y=0}\). ale chyba się myliłem i nie wiem co dalej.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: Zahion »

Dzielniki prawej strony to \(\displaystyle{ 1, p, p^{2}}\)
Czyli masz takie możliwości
1) \(\displaystyle{ x+y=1, x-2y=p^{2}}\)
2)\(\displaystyle{ x-2y=1, x+y=p^{2}}\)
3)\(\displaystyle{ x+y=x-2y=p}\)
a456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 7 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: a456 »

A to jeszcze ujemne czyli \(\displaystyle{ -1, -p, -p^2}\). ok dzięki nie zauważyłem tego co jest tutaj oczywiste
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: Kartezjusz »

Musisz pokazać jeszcze, że rozwiązania są całkowite, bo to zdania komentarza wymaga.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: Ponewor »

Jest jeszcze jeden powód by to zrobić - gdzieś to założenie \(\displaystyle{ p>3}\) trzeba wykorzystać.
ODPOWIEDZ