Pewna zależność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kwantowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2015, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Pewna zależność

Post autor: kwantowiec »

Witam,
A więc, niech \(\displaystyle{ x}\) oznacza liczbę mniejszą, \(\displaystyle{ y}\) większą.
1. Liczby te mnożymy przez siebie. Otrzymujemy liczbę \(\displaystyle{ z}\).
2. Wykonujemy rachunek \(\displaystyle{ \left[ \left( x-1\right) \cdot \left( y +1\right) \right] +1}\) W ten sposób otrzymamy liczbę \(\displaystyle{ a}\).
3. Od liczby \(\displaystyle{ z}\) odejmujemy liczbę \(\displaystyle{ a}\). Otrzymujemy liczbę \(\displaystyle{ b}\).
4. Chodzi mi o to, że odejmując od liczby \(\displaystyle{ y}\) liczbę \(\displaystyle{ x}\) liczba \(\displaystyle{ b}\) również będzie wynikiem.
Przykład;
1. \(\displaystyle{ 647 \cdot 5900023= 3817314881}\)
2. \(\displaystyle{ \left[ \left( 647 -1\right) \cdot\left( 5900023+ 1\right) \right] +1= \left( 646 \cdot 5900024\right) + 1= 3811415505}\)
3. \(\displaystyle{ 3817314881 -3811415505 =5899376}\)
4. \(\displaystyle{ 5900023 -647= 5899376}\)
Jak to udowodnić?
Edit; Mam nadzieję, że z Latexem już w porządku
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, o 22:28 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Stosuj Latex do wszystkich wyrażeń matematycznych. Skaluj nawiasy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Pewna zależność

Post autor: a4karo »

Oblicz \(\displaystyle{ xy-[(x-1)(y+1)+1]=...}\)
kwantowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lut 2015, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Pewna zależność

Post autor: kwantowiec »

Dzięki
ODPOWIEDZ