Układ dwóch równań z trzema niewiadomymi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
a456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 14 gru 2014, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 7 razy

Układ dwóch równań z trzema niewiadomymi

Post autor: a456 »

Rozstrzygnij czy układ równań ma rozwiązania, gdzie \(\displaystyle{ x}\) jest pewną liczbą rzeczywistą oraz \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) są liczbami całkowitymi.

\(\displaystyle{ 2x^a = 3 \\
2x^b = 5}\)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 15:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Układ dwóch równań z trzema niewiadomymi

Post autor: Medea 2 »

Załóżmy, że ma. Wtedy \(\displaystyle{ 2^a3^b = 2^a2^bx^{ab} = 5^a2^b}\). Korzystamy z czegoś, chociażby waluacji \(\displaystyle{ p}\)-adycznej, żeby stwierdzić, że \(\displaystyle{ a = 0}\), ale wtedy \(\displaystyle{ 2x^0 = 3}\), czyli \(\displaystyle{ 1 = 3/2}\), sprzeczność.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Układ dwóch równań z trzema niewiadomymi

Post autor: Jan Kraszewski »

Ja bym powiedział, że korzystamy z jednoznaczności rozkładu na czynniki pierwsze.

JK
ODPOWIEDZ