Obliczanie przy wykorzystaniu twierdzenia Fermata.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Spens13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 12 lis 2009, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 62 razy

Obliczanie przy wykorzystaniu twierdzenia Fermata.

Post autor: Spens13 »

Witam, otóż mam za zadanie obliczyć następujący przykład przy wykorzystaniu twierdzenia Fermata:
\(\displaystyle{ a=7^{1843}\pmod{9}}\)

Wiem, że \(\displaystyle{ a^{p-1}=1\pmod{p}}\), ale za bardzo nie wiem jak to mogę wykorzystać przez to, że za \(\displaystyle{ 7^{1843}}\) mam jeszcze \(\displaystyle{ \pmod{9}}\).

Proszę o pomoc :/

@edit
Dodatkowo w wykładzie pojawia się taki wzór (który też mi nic nie mówi):
\(\displaystyle{ a^{\phi(n)}\pmod{n}=1}\)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Obliczanie przy wykorzystaniu twierdzenia Fermata.

Post autor: Ponewor »

Dla liczb złożonych musisz obliczyć wartość funkcji \(\displaystyle{ \phi\left(n\right)}\) czyli funkcji Eulera, a potem podnieść kongruencję do możliwie wysokiej potęgi.
ODPOWIEDZ