W grupie permutacji rozwiązać równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
blazy11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 26 gru 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

W grupie permutacji rozwiązać równanie

Post autor: blazy11 »

Nie jestem pewien czy odpowiednia zakładka:

Zadanie brzmi następująco:

W grupie permutacji \(\displaystyle{ S_{7}}\) rozwiąż równanie \(\displaystyle{ p \cdot x = q^{2}}\), a następnie rozłóż \(\displaystyle{ x}\) na cykle i transpozycje jeśli:

\(\displaystyle{ p ={1 2 3 4 5 6 7 \choose 4 7 1 6 2 3 5}}\)

\(\displaystyle{ q={1 2 3 4 5 6 7 \choose 3 5 7 4 2 1 6}}\)

Proszę o podpowiedź jak ruszyć to zadanie
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

W grupie permutacji rozwiązać równanie

Post autor: Andreas »

\(\displaystyle{ p \cdot x = q^2 \quad / \cdot p^{-1}_L \\
x = p^{-1} \cdot q^2}\)


dalej będziesz wiedział?
blazy11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 26 gru 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

W grupie permutacji rozwiązać równanie

Post autor: blazy11 »

Tak x już wyznaczyłem. A jak teraz rozłożyć to na cykle i transpozycje ?
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

W grupie permutacji rozwiązać równanie

Post autor: Andreas »

257866.htm
blazy11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 26 gru 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

W grupie permutacji rozwiązać równanie

Post autor: blazy11 »

Dzięki

plusik za pomoc
ODPOWIEDZ