zawieranie zbiorów lub inne przedstawienie liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
roman378
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 sty 2015, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kobyłka

zawieranie zbiorów lub inne przedstawienie liczby

Post autor: roman378 »

chcę pokazać, że \(\displaystyle{ \left\{ \frac{a+b \sqrt[3]{3}+c \sqrt[3]{9} }{d+e \sqrt[3]{3}+f\sqrt[3]{9}} : a,b,c,d,e,f \in Z\right\} \subseteq \left\{ (x+y \sqrt[3]{3}+z \sqrt[3]{9})q : x,y,z \in Z, q \in Q \right\}}\)

Próbowałem przdstawić liczbę z piewrwszego zbioru, tak by w mianowniku było coś całkowitego, ale nic sensownego mi nie wyszło i nie wiem co z tym zrobić.
Proszę o wskazówki.
frej

zawieranie zbiorów lub inne przedstawienie liczby

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ (a+b+c)(a^2+b^2+c^2-ab-bc-ca)=a^3+b^3+c^3-3abc}\)
ODPOWIEDZ