Liczby pierwsze-zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 1 lis 2004, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hehe
- Podziękował: 22 razy
Liczby pierwsze-zadanie.
Udowodnij że jeżeli liczby p>3 i 10p+1 są pierwsze, to liczba 5p+1 nie jest pierwsza
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Liczby pierwsze-zadanie.
Umieszczaj swoje wątki w odpowiednich działach, pisz regulaminowe tematy.
Polecam lekturę -> https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=558
Temat poprawiłem, wątek przeniosłem.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Polecam lekturę -> https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=558
Temat poprawiłem, wątek przeniosłem.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Liczby pierwsze-zadanie.
Dla kazdego p > 2 , 5*p + 1 nie jest pierwsze
Jezeli 5*p + 1 jest pierwsze to jest tez nieparzyste
W tym wypadku 5*p + 1 - 1 = 5*p jest parzyste
Teraz zauwaz ze dla kazdego p pierwszego i wiekszego od dwoch 5*p nie jest parzyste (poniewaz ani 5 ani p nie dzieli sie przez 2). Stad teza.
Jezeli 5*p + 1 jest pierwsze to jest tez nieparzyste
W tym wypadku 5*p + 1 - 1 = 5*p jest parzyste
Teraz zauwaz ze dla kazdego p pierwszego i wiekszego od dwoch 5*p nie jest parzyste (poniewaz ani 5 ani p nie dzieli sie przez 2). Stad teza.