Dowód niewymierności pierwiastka z 2 wg zasady minimum

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
VanBuren
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2014, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 5 razy

Dowód niewymierności pierwiastka z 2 wg zasady minimum

Post autor: VanBuren »

Słowem wstępu: niedawno kupiłem sobie książkę o algebrze i teorii liczb. Rozłożył mnie już pierwszy dowód... Jestem w stanie go zrozumieć do pewnego momentu, ale chciałbym was poprosić, żebyście wytłumaczyli mi resztę [ew. udowodnili błąd w myśleniu]. Pozwolę go sobie podzielić na części, w których będę wyjaśniał swój tok rozumowania. Dodatkowo chciałbym przeprosić, że na te kilka moich postów wszystkie to prośby o pomoc w -bądź co bądź- prostych zadaniach .-.

Zakładamy nie wprost, że \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{a}{b}}\). Przy czym wybieramy najmniejszy możliwy mianownik \(\displaystyle{ b \in \NN}\).
-Najmniejszy mianownik wynosi 1, gdyż \(\displaystyle{ b \in \NN}\)

Wówczas:
\(\displaystyle{ \frac{2ab}{ab} = 2 = \frac{a^{2} }{b^{2}}}\)
-W pierwszej części \(\displaystyle{ ab}\) w liczniku i mianowniku się skróci i zostanie 2, co się zgadza. Dodatkowo \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{a}{b} \Rightarrow 2 = \frac{a^{2} }{b^{2}}}\)

Stąd na mocy "odejmowana proporcji" stronami:
\(\displaystyle{ 2 = \frac{2ab - a^{2} }{ab - b^{2}} = \frac{a}{b} \cdot \frac{2b - a}{a -b} = \sqrt{2} \cdot \frac{2b - a}{a - b}}\)
-To odejmowanie proporcji stronami brzmi strasznie obco, nie przypominam sobie takiej zasady.

Czyli:
\(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{2b-a}{a-b}}\)
- Równość ta występuje, ponieważ \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \frac{2b - a}{a - b} = 2}\) to \(\displaystyle{ \frac{2b - a}{a - b} = \sqrt{2}}\)

Ale:
\(\displaystyle{ b < a < 2b}\) bo \(\displaystyle{ 1< \sqrt{2} < 2}\), więc \(\displaystyle{ 0 < a-b < 2b}\) i znaleźliśmy wymierne przedstawienie sqrt{2} z mniejszym mianownikiem.
- I o ile do \(\displaystyle{ 0 < a-b < 2b}\) rozumiem, bo jedyną liczbą \(\displaystyle{ \NN}\) mniejszą od 1 jest 0, to reszty już w ogóle.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2015, o 19:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Dowód niewymierności pierwiastka z 2 wg zasady minimum

Post autor: Jan Kraszewski »

VanBuren pisze:Zakładamy nie wprost, że \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{a}{b}}\). Przy czym wybieramy najmniejszy możliwy mianownik \(\displaystyle{ b \in \NN}\).
-Najmniejszy mianownik wynosi 1, gdyż \(\displaystyle{ b \in \NN}\)
Błąd. Gdyby \(\displaystyle{ b=1}\), to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) byłby liczbą naturalną, a nie jest. Chodzi o to, że przypuszczamy nie wprost, iż \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest liczbą wymierną, czyli ułamkiem i bierzemy ułamek nieskracalny.
VanBuren pisze:Wówczas:
\(\displaystyle{ \frac{2ab}{ab} = 2 = \frac{a^{2} }{b^{2}}}\)
-W pierwszej części \(\displaystyle{ ab}\) w liczniku i mianowniku się skróci i zostanie 2, co się zgadza. Dodatkowo \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{a}{b} \Rightarrow 2 = \frac{a^{2} }{b^{2}}}\)
Tak.
VanBuren pisze:Stąd na mocy "odejmowana proporcji" stronami:
\(\displaystyle{ 2 = \frac{2ab - a^{2} }{ab - b^{2}} = \frac{a}{b} \cdot \frac{2b - a}{a -b} = \sqrt{2} \cdot \frac{2b - a}{a - b}}\)
-To odejmowanie proporcji stronami brzmi strasznie obco, nie przypominam sobie takiej zasady.
Jak nietrudno sprawdzić, jeśli \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{z}{t}}\), to \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{x-z}{y-t}}\).
VanBuren pisze:Czyli:
\(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{2b-a}{a-b}}\)
- Równość ta występuje, ponieważ \(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \frac{2b - a}{a - b} = 2}\) to \(\displaystyle{ \frac{2b - a}{a - b} = \sqrt{2}}\)
Tak.
VanBuren pisze:Ale:
\(\displaystyle{ b < a < 2b}\) bo \(\displaystyle{ 1< \sqrt{2} < 2}\), więc \(\displaystyle{ 0 < a-b < 2b}\) i znaleźliśmy wymierne przedstawienie \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) z mniejszym mianownikiem.
- I o ile do \(\displaystyle{ 0 < a-b < 2b}\) rozumiem, bo jedyną liczbą \(\displaystyle{ \NN}\) mniejszą od 1 jest 0, to reszty już w ogóle.
Masz błąd, powinno być \(\displaystyle{ 0 < a-b < \red b\black}\)
Pokazałeś, że \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{2b-a}{a-b}}\), czyli masz ułamek o mianowniku mniejszym niż \(\displaystyle{ b}\), wbrew założeniu, że \(\displaystyle{ b}\) jest najmniejszym możliwym mianownikiem.

JK
dawido92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2015, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Dowód niewymierności pierwiastka z 2 wg zasady minimum

Post autor: dawido92 »

Mógłbyś podać tytuł i autora książki ?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Dowód niewymierności pierwiastka z 2 wg zasady minimum

Post autor: Ponewor »

Jan Kraszewski pisze:
VanBuren pisze:Stąd na mocy "odejmowana proporcji" stronami:
\(\displaystyle{ 2 = \frac{2ab - a^{2} }{ab - b^{2}} = \frac{a}{b} \cdot \frac{2b - a}{a -b} = \sqrt{2} \cdot \frac{2b - a}{a - b}}\)
-To odejmowanie proporcji stronami brzmi strasznie obco, nie przypominam sobie takiej zasady.
Jak nietrudno sprawdzić, jeśli \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{z}{t}}\), to \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{x-z}{y-t}}\).
Swoją drogą to nie świadczy najlepiej o tej pozycji skoro omawia tak proste fakty i powołuje się na takie zależności i to jeszcze tak enigmatycznie nazwane.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Dowód niewymierności pierwiastka z 2 wg zasady minimum

Post autor: a4karo »

Ponewor pisze:Swoją drogą to nie świadczy najlepiej o tej pozycji skoro omawia tak proste fakty i powołuje się na takie zależności i to jeszcze tak enigmatycznie nazwane.
Tu się nie zgodzę. Jest wiele dobrych książek, które zaczynają od elementarza a kończą ....

Nie znając tytułu ani zawartości nie odważyłbym się na taka krytykę.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Dowód niewymierności pierwiastka z 2 wg zasady minimum

Post autor: Ponewor »

Nie do końca się zrozumieliśmy - rzecz w tym, że jak ktoś nie radzi sobie z niewymiernością pierwiastka z dwóch i trzeba mu pisać dość szczegółowy dowód, to i o tym fakcie o proporcjach nie musiał słyszeć - szczególnie, że przytoczono niepotoczną nazwę zamiast samego prostego do zapisania faktu. Zresztą napisałem, że ta konkretna rzecz daje słabe świadectwo o książce, to jeszcze nie jest opinia jako taka.
MMDv2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 wrz 2016, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz

Dowód niewymierności pierwiastka z 2 wg zasady minimum

Post autor: MMDv2 »

Ponewor pisze:Nie do końca się zrozumieliśmy - rzecz w tym, że jak ktoś nie radzi sobie z niewymiernością pierwiastka z dwóch i trzeba mu pisać dość szczegółowy dowód, to i o tym fakcie o proporcjach nie musiał słyszeć - szczególnie, że przytoczono niepotoczną nazwę zamiast samego prostego do zapisania faktu. Zresztą napisałem, że ta konkretna rzecz daje słabe świadectwo o książce, to jeszcze nie jest opinia jako taka.
Myślę ,że to było raczej pokazanie zastosowania zasady minimum,a nie zawiłe dowodzenie niewymierności \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) ot tak po prostu.

Nie jestem pewny , ale prawdopodobnie ta książka to żółty skrypt "Matematyki Olimpijskiej" z podtytułem algebra i teoria liczb.
ODPOWIEDZ