Wyznacz liczby spełniające równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mCichy13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 15 cze 2013, o 02:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tutaj
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznacz liczby spełniające równanie

Post autor: mCichy13 »

\(\displaystyle{ x \in Z_{200}}\)
Wyznacz wszystkie x spełniające kongruencje
\(\displaystyle{ \left( x-1\right)\left( x-2\right) =0\left( \mod200\right)}\)

Ogólnie nie wiem co można zrobić z x-em do potęgi.
ZF+GCH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 93 razy

Wyznacz liczby spełniające równanie

Post autor: ZF+GCH »

Ten zapis jest odpowiedni do analizy. Mamy iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych. Najpierw rozwiązania trywialne : \(\displaystyle{ x \in \left\{ 1,2\right\}}\). Szukamy pozostałych. Mamy równość \(\displaystyle{ 200=2^3 \cdot 5^2}\). Są dwie możliwości: (1) : \(\displaystyle{ x-1=0 (\mod25)}\) oraz \(\displaystyle{ x-2=24 (\mod25)}\) lub (2) : \(\displaystyle{ x-2=0 (\mod25) , x-1=1 (\mod25)}\). Dalej, tylko jedna z liczb \(\displaystyle{ (x-1),(x-2)}\) musi być podzielna przez \(\displaystyle{ 8}\). Gdyby przez \(\displaystyle{ 8}\) była podzielna ta liczba, która jest podzielna przez \(\displaystyle{ 25}\), mielibyśmy, że \(\displaystyle{ x>200}\). Mamy więc takie układy równań do rozwiązania :
(1) \(\displaystyle{ \begin{cases} x-1=0 (\mod25),\\ x-2=24 (\mod25), \\ x-2=0 (\mod8), \\ x-1=1 (\mod8) \end{cases}}\) ; (2) \(\displaystyle{ \begin{cases} x-1=1 (\mod25), \\ x-2=0 (\mod25), \\ x-2=7 (\mod8), \\ x-1=0 (\mod8)\end{cases}}\).
I teraz w pamięci się przelicza. Z (1) mamy \(\displaystyle{ x=26}\), z (2) \(\displaystyle{ x=177}\).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Wyznacz liczby spełniające równanie

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ x=1 , x=2}\)

też spełniają
ZF+GCH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 93 razy

Wyznacz liczby spełniające równanie

Post autor: ZF+GCH »

arek1357 pisze:\(\displaystyle{ x=1 , x=2}\)

też spełniają
Tak, napisałem o tym na początku.
mCichy13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 15 cze 2013, o 02:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tutaj
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznacz liczby spełniające równanie

Post autor: mCichy13 »

Jak zabrać się za coś takiego? Wyznacz wszystkie 3 cyfrowe liczby x

\(\displaystyle{ x^{3}=x\left( \mod 10^{3} \right)}\)
ZF+GCH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 93 razy

Wyznacz liczby spełniające równanie

Post autor: ZF+GCH »

Podobnie spróbuj. Przerzuć \(\displaystyle{ x}\) na lewą stronę i rozłóż na czynniki.
ODPOWIEDZ