Mnożenie i dodawanie silni

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Mnożenie i dodawanie silni

Post autor: Gohan »

\(\displaystyle{ \frac{3\cdot 7! - 5 \cdot 6! }{3 \cdot 6!+5 \cdot 7!} = \frac{3 \cdot 7 \cdot 6!-5\cdot 6!}{3\cdot 6!+5 \cdot 7 \cdot 6!}= \frac{7}{7}= 1}\)

Dobrze policzone?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, o 17:55 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Mnożenie i dodawanie silni

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ \frac{3\cdot 7 \cdot 6!-5\cdot 6!}{3\cdot6!+5\cdot7\cdot 6!}=\frac{6!(21-5)}{6!(3+5\cdot 7)} = \frac{16}{38}}\)
Gohan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 41 razy

Mnożenie i dodawanie silni

Post autor: Gohan »

dziękuje
ODPOWIEDZ