Nierówność Muirheada
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Nierówność Muirheada
Mamy pewną nierówność w liczbach dodatnich, mianowicie :
\(\displaystyle{ \frac{x _{1} }{x _{2}+...+x _{n} }+...+ \frac{x _{n} }{x _{1}+...+x _{n-1} } \ge \frac{n}{n-1}}\)
Nierówność ta jest jednorodna ?
Jeśli tak to można udowodnić ją prosto przy założeniu, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}x _{i} = 1}\) wtedy dla dowolnego \(\displaystyle{ i = 1,2...,n}\) mamy, że \(\displaystyle{ \frac{x _{i} }{1-x _{i} } \ge 2x _{i}}\) czyli sumując dla \(\displaystyle{ i = 1,2...,n}\) kolejno i korzystając założenia dostajemy \(\displaystyle{ L \ge 2 \ge \frac{n}{n-1}}\), co sprowadzi nas do sprawdzenia oczywistego przypadku \(\displaystyle{ n = 1}\).
Natomiast jak to rozwiązać Muirheadem ? Trzeba sobie wyobrazić co dostaniemy po wymnożeniu tego wszytkiego ?
Nadto może ktoś nadmienić czym są równości, nierówności symetryczne, cykliczne, jednorodne.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{x _{1} }{x _{2}+...+x _{n} }+...+ \frac{x _{n} }{x _{1}+...+x _{n-1} } \ge \frac{n}{n-1}}\)
Nierówność ta jest jednorodna ?
Jeśli tak to można udowodnić ją prosto przy założeniu, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}x _{i} = 1}\) wtedy dla dowolnego \(\displaystyle{ i = 1,2...,n}\) mamy, że \(\displaystyle{ \frac{x _{i} }{1-x _{i} } \ge 2x _{i}}\) czyli sumując dla \(\displaystyle{ i = 1,2...,n}\) kolejno i korzystając założenia dostajemy \(\displaystyle{ L \ge 2 \ge \frac{n}{n-1}}\), co sprowadzi nas do sprawdzenia oczywistego przypadku \(\displaystyle{ n = 1}\).
Natomiast jak to rozwiązać Muirheadem ? Trzeba sobie wyobrazić co dostaniemy po wymnożeniu tego wszytkiego ?
Nadto może ktoś nadmienić czym są równości, nierówności symetryczne, cykliczne, jednorodne.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Nierówność Muirheada
Rozważmy dowolne wyrażenie będące funkcją:
\(\displaystyle{ f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right)}\)
Wyrażenie jest:
1. Symetryczne, jeżeli zachodzi:
\(\displaystyle{ f\left( x_{\sigma(1)}, x_{\sigma(2)}, \dots, x_{\sigma(n)}\right)=f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right)}\)
dla dowolnej permutacji \(\displaystyle{ \sigma}\) zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2 ,3, \dots, n\right\}}\)
2. Cykliczne, jeżeli zachodzi to co powyżej dla dowolnego cyklicznego przestawienia zmiennych, tzn:
\(\displaystyle{ f\left( x_{\sigma(1)}, x_{\sigma(2)}, \dots, x_{\sigma(n)}\right)=f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n} \right)}\)
dla \(\displaystyle{ \sigma(i)=\left(i+k\right) \pmod{n}}\) dla każdego \(\displaystyle{ k=1,2,\dots, n}\).
3. Jednorodne, rzędu \(\displaystyle{ k}\), jeżeli zachodzi:
\(\displaystyle{ f\left( \lambda x_{1}, \lambda x_{2},\dots, \lambda x_{n}\right)=\lambda ^{k} \cdot f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right)}\)
Stąd wynikają ciekawe własności, na przykład:
1. W wyrażeniach symetrycznych można nie tracąc ogólności założyć porządek zmiennych, na przykład:
\(\displaystyle{ x_{1} \le x_{2} \le \dots \le x_{n}}\)
2. W wyrażeniach cyklicznych można bez straty ogólności przyjąć maksymalność bądź minimalność którejś ze zmiennych, na przykład \(\displaystyle{ x_{1}=\max\left\{ x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right\}}\)
Co do Muirheada, to niech się wypowie ktoś kto używa tego regularnie, a nie tak jak ja zrobił z tego kilka nierówności kilka lat temu na jakimś kółku matematycznym
\(\displaystyle{ f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right)}\)
Wyrażenie jest:
1. Symetryczne, jeżeli zachodzi:
\(\displaystyle{ f\left( x_{\sigma(1)}, x_{\sigma(2)}, \dots, x_{\sigma(n)}\right)=f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right)}\)
dla dowolnej permutacji \(\displaystyle{ \sigma}\) zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2 ,3, \dots, n\right\}}\)
2. Cykliczne, jeżeli zachodzi to co powyżej dla dowolnego cyklicznego przestawienia zmiennych, tzn:
\(\displaystyle{ f\left( x_{\sigma(1)}, x_{\sigma(2)}, \dots, x_{\sigma(n)}\right)=f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n} \right)}\)
dla \(\displaystyle{ \sigma(i)=\left(i+k\right) \pmod{n}}\) dla każdego \(\displaystyle{ k=1,2,\dots, n}\).
3. Jednorodne, rzędu \(\displaystyle{ k}\), jeżeli zachodzi:
\(\displaystyle{ f\left( \lambda x_{1}, \lambda x_{2},\dots, \lambda x_{n}\right)=\lambda ^{k} \cdot f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right)}\)
Stąd wynikają ciekawe własności, na przykład:
1. W wyrażeniach symetrycznych można nie tracąc ogólności założyć porządek zmiennych, na przykład:
\(\displaystyle{ x_{1} \le x_{2} \le \dots \le x_{n}}\)
2. W wyrażeniach cyklicznych można bez straty ogólności przyjąć maksymalność bądź minimalność którejś ze zmiennych, na przykład \(\displaystyle{ x_{1}=\max\left\{ x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right\}}\)
Co do Muirheada, to niech się wypowie ktoś kto używa tego regularnie, a nie tak jak ja zrobił z tego kilka nierówności kilka lat temu na jakimś kółku matematycznym
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Nierówność Muirheada
A gdy są jednorodne to można bez straty ogółu zakładać, że suma tych liczb wynosi (...), tak ?
Czy moja nierówność jest jednorodna ?
Czy moja nierówność jest jednorodna ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Nierówność Muirheada
Można zdecydowanie więcej. Szczegóły w temacie: viewtopic.php?t=117396 .A gdy są jednorodne to można bez straty ogółu zakładać, że suma tych liczb wynosi (...), tak ?
Sprawdź warunek na jednorodność to się dowiesz. Nierówność jest jednorodna jeśli obie jej strony są wyrażeniami jednorodnymi tego samego rzędu.Czy moja nierówność jest jednorodna ?
EDIT: Wykorzystując okazję. Ładna liczb postów mi wybiła
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Nierówność Muirheada
Sprawdzając z definicji widzę, że dla dowolnego \(\displaystyle{ \lambda}\) mamy \(\displaystyle{ f\left( \lambda x_{1}, \lambda x_{2},\dots, \lambda x_{n}\right)= f\left( x_{1},x_{2},\dots, x_{n}\right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ k = 0}\), więc jest jednorodna ?
Ładna, ładna
Czyli \(\displaystyle{ k = 0}\), więc jest jednorodna ?
Ładna, ładna
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nierówność Muirheada
Natomiast Twoja "nierówność" \(\displaystyle{ \frac{x _{i} }{1-x _{i} } \ge 2x _{i}}\) trochę jakby zbyt silna jest
-- 30 gru 2014, o 23:13 --
A może tak: \(\displaystyle{ \frac{x_i}{1-x_i}=x_i+x_i^2+x_i^3+\dots}\)
-- 30 gru 2014, o 23:13 --
A może tak: \(\displaystyle{ \frac{x_i}{1-x_i}=x_i+x_i^2+x_i^3+\dots}\)
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Nierówność Muirheada
Dziękuje za zauważenie, nie pamiętam jak to robiłem, ale wyszło mi bodajże \(\displaystyle{ x _{i} \ge 0}\)
A czy mogę przyjąć, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}x _{i} = n}\) ?
Wtedy mielibyśmy :
\(\displaystyle{ \frac{x _{1} }{x _{2}+...+x _{n} }+...+ \frac{x _{n} }{x _{1}+...+x _{n-1} } \ge \frac{(x _{1}+...+x _{n})^{2} }{(n-1)(x_{1}+...+x _{n})}= \frac{n}{n-1}}\) ?
Czy ja mogę sobie przybrać dowolną sumę ?
A czy mogę przyjąć, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}x _{i} = n}\) ?
Wtedy mielibyśmy :
\(\displaystyle{ \frac{x _{1} }{x _{2}+...+x _{n} }+...+ \frac{x _{n} }{x _{1}+...+x _{n-1} } \ge \frac{(x _{1}+...+x _{n})^{2} }{(n-1)(x_{1}+...+x _{n})}= \frac{n}{n-1}}\) ?
Czy ja mogę sobie przybrać dowolną sumę ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nierówność Muirheada
Chyba nie uważałeś, jak był przerabiany temat jednorodność. Jak pomnożysz (podzielisz) wszystkie wyrazy przez dowolną stałą, to lewa strona sie nie zmienia, więc możesz sobie założyć, że suma jest taka, jaką sobie zażyczysz.
A skąd ta pierwsza nierówność?\(\displaystyle{ \frac{x _{1} }{x _{2}+...+x _{n} }+...+ \frac{x _{n} }{x _{1}+...+x _{n-1} } \ge \frac{(x _{1}+...+x _{n})^{2} }{(n-1)(x_{1}+...+x _{n})}= \frac{n}{n-1} ?}\)
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Nierówność Muirheada
Skorzystałem z tego, że \(\displaystyle{ \frac{x _{1} }{y _{1} }+...+ \frac{x _{n} }{y _{n} } \ge \frac{(x _{1}+...+ x_{n})^{2} }{y _{1}+...+y _{n} }}\), poprawnie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Nierówność Muirheada
Iksy po lewej powinny być w kwadratach.
Jeżeli sposób nie ma znaczenia, to ta nierówność daje się udowodnić przez dwukrotne zastosowanie nierówności Cauchy'ego-Schwarza. Niech \(\displaystyle{ s=\sum x_i}\), mamy:
\(\displaystyle{ \sum\frac{x_i}{s-x_i}\ge\frac{s^2}{s^2-\sum x_i^2}\ge\frac{n}{n-1}}\)
Lewa jest prawdziwa, bo \(\displaystyle{ \sum\left(x_i\left(s-x_i\right)\right)=s^2-\sum x_i^2}\)
Prawa jest prawdziwa, bo z C-S: \(\displaystyle{ n\sum{x_i^2}\ge s^2}\)
Jeżeli sposób nie ma znaczenia, to ta nierówność daje się udowodnić przez dwukrotne zastosowanie nierówności Cauchy'ego-Schwarza. Niech \(\displaystyle{ s=\sum x_i}\), mamy:
\(\displaystyle{ \sum\frac{x_i}{s-x_i}\ge\frac{s^2}{s^2-\sum x_i^2}\ge\frac{n}{n-1}}\)
Lewa jest prawdziwa, bo \(\displaystyle{ \sum\left(x_i\left(s-x_i\right)\right)=s^2-\sum x_i^2}\)
Prawa jest prawdziwa, bo z C-S: \(\displaystyle{ n\sum{x_i^2}\ge s^2}\)
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Nierówność Muirheada
Ostatnio zauważyłem, że za często popełniam błędy z braku uwagi.
Inaczej, aczkolwiek podobnie.
niech \(\displaystyle{ S = \sum_{i=1}^{n}x _{i}}\) mamy kolejno, że
\(\displaystyle{ \frac{x _{1} }{S - x _{1} }+...+ \frac{x _{n} }{S-x _{n} } \ge \frac{(x _{1}+...+x _{n})^{2} }{x _{1}(S-x _{1})+...+x _{n}(S-x _{n}) }= \frac{S^{2}}{S(x _{1}+...+x _{n})-(x _{1}^{2}+...+x _{n}^{2}) }= \frac{S^{2}}{S^{2}-(x _{1}^{2}+...+x _{n}^{2})} \ge \frac{S^{2}}{S^{2}- \frac{S^{2}}{n} }= \frac{S^{2}n}{S^{2}n-S^{2}}= \frac{n}{n-1}}\)
Pierwsza nierówność to \(\displaystyle{ \frac{x_{1}}{y_{1}}+...+ \frac{x _{n} }{y _{n} } \ge \frac{(x _{1}+...+x _{n})^{2} }{x _{1}y _{1}+...+x _{n}y _{n} }}\) druga to skorzystanie z tego, że mamy \(\displaystyle{ x _{1}^{2}+...+x _{n}^{2} \ge \frac{S^{2}}{n}}\)
Poprawnie ?
Inaczej, aczkolwiek podobnie.
niech \(\displaystyle{ S = \sum_{i=1}^{n}x _{i}}\) mamy kolejno, że
\(\displaystyle{ \frac{x _{1} }{S - x _{1} }+...+ \frac{x _{n} }{S-x _{n} } \ge \frac{(x _{1}+...+x _{n})^{2} }{x _{1}(S-x _{1})+...+x _{n}(S-x _{n}) }= \frac{S^{2}}{S(x _{1}+...+x _{n})-(x _{1}^{2}+...+x _{n}^{2}) }= \frac{S^{2}}{S^{2}-(x _{1}^{2}+...+x _{n}^{2})} \ge \frac{S^{2}}{S^{2}- \frac{S^{2}}{n} }= \frac{S^{2}n}{S^{2}n-S^{2}}= \frac{n}{n-1}}\)
Pierwsza nierówność to \(\displaystyle{ \frac{x_{1}}{y_{1}}+...+ \frac{x _{n} }{y _{n} } \ge \frac{(x _{1}+...+x _{n})^{2} }{x _{1}y _{1}+...+x _{n}y _{n} }}\) druga to skorzystanie z tego, że mamy \(\displaystyle{ x _{1}^{2}+...+x _{n}^{2} \ge \frac{S^{2}}{n}}\)
Poprawnie ?
Dopiero zauważyłem Pana wskazówkę, może Pan mi bardziej objaśnić ?a4karo pisze: -- 30 gru 2014, o 23:13 --
A może tak: \(\displaystyle{ \frac{x_i}{1-x_i}=x_i+x_i^2+x_i^3+\dots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nierówność Muirheada
Albo źle patrzę , albo czegoś niedowidzę, ale nie wiem skąd wziąłeś pierwszą nierówność...
Objaśniam: to jest wzór na sumę szeregu geometrycznego (przy założeniu, że \(\displaystyle{ S=\sum x_i=1}\)
teraz
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n\frac{x_i}{1-x_i}=\sum_{i=1}^n\sum_{k=1}^\infty x_i^k=\sum_{k=1}^\infty\sum_{i=1}^n x_i^k}\) i teraz dla każdego składnika nierówność Muirheada. Może pójdzie?
Objaśniam: to jest wzór na sumę szeregu geometrycznego (przy założeniu, że \(\displaystyle{ S=\sum x_i=1}\)
teraz
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n\frac{x_i}{1-x_i}=\sum_{i=1}^n\sum_{k=1}^\infty x_i^k=\sum_{k=1}^\infty\sum_{i=1}^n x_i^k}\) i teraz dla każdego składnika nierówność Muirheada. Może pójdzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Nierówność Muirheada
Jak już wszyscy zaczęli rzucać najróżniejszymi nierównościami które udowadniają nierówność podaną przez Zachiona, to ja też dorzucę swoje trzy grosze:
Ukryta treść: