Wykaż, że zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ p _{n} < e ^{n+1}}\), gdzie oczywiście \(\displaystyle{ p_{n}}\) to nta liczba pierwsza.
Wskazówki byłyby mile widziane.
Z góry dziękuję
Nierówność z ntą liczbą pierwszą
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Nierówność z ntą liczbą pierwszą
Wskazówka: to zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej, więc w szczególności dla naturalnych, w szczególności dla pierwszych.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Nierówność z ntą liczbą pierwszą
Co zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej?musialmi pisze:to zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej
Co do zadania - jeśli można korzystać z , to łatwo z niego wynika \(\displaystyle{ 2p_n\ge p_{n+1}}\), a z tego przez indukcję wynika teza zadania.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 19 kwie 2012, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 3 razy
Nierówność z ntą liczbą pierwszą
Jeśli taka nierówność zachodzi, to sprawa jest załatwiona, tylko nie jestem pewien czy można z tego korzystać. Ale dzięki wielkie!
PS Ten wniosek, że \(\displaystyle{ 2p_{n} \ge p_{n+1}}\) można uzyskać tak, że skoro między n i 2n jest liczba pierwsza, to wystarczy przyjąć za \(\displaystyle{ n=p_{n}}\) dobrze rozumiem?
PS Ten wniosek, że \(\displaystyle{ 2p_{n} \ge p_{n+1}}\) można uzyskać tak, że skoro między n i 2n jest liczba pierwsza, to wystarczy przyjąć za \(\displaystyle{ n=p_{n}}\) dobrze rozumiem?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Nierówność z ntą liczbą pierwszą
Oczywiście chodziło mi o \(\displaystyle{ n<e^{n+1}}\), ale nie ma to jak dawać wskazówkę, która jest niezwiązana z tematem... Przepraszam za to, Fiszer.Qń pisze:Co zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej?musialmi pisze:to zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej