Udowodnij:
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{ a^2 +b^2} + \frac{b+c}{b^2+c^2} + \frac{a+c}{a^2 +c^2} \le \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c}}\)
nierówność- ciągi jednomonotoniczne
nierówność- ciągi jednomonotoniczne
Ostatnio zmieniony 10 gru 2014, o 19:35 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 23 wrz 2014, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
nierówność- ciągi jednomonotoniczne
Czy jest jakieś założenie na \(\displaystyle{ a,b,c}\)? Oraz czy musi być ono rozwiązane przy użyciu ciągów jednomonotonicznych?:D