n, n+2, n+4 pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
merneith
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 paź 2004, o 18:37

n, n+2, n+4 pierwsze

Post autor: merneith »

tresc zadania: wyznaczyc wszystkie liczby naturalne takie ze n, n+2, n+4 ktore sa pierwsze.
czy wie ktos jak to rozwiazac?? jakie jest sensowne wytlumaczenie ze tylko 3,5,7 to spelnia.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

n, n+2, n+4 pierwsze

Post autor: Calasilyar »

w trójce kolejnych liczb nieparzystych jest zawsze jedna podzielna przez 3
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

n, n+2, n+4 pierwsze

Post autor: przemk20 »

zauwaz, ze wsrod trech kolejnych liczb postaci rozniacych sie o dwa zawsze jedna jest podzielna przez 3, bo dla \(\displaystyle{ n 3}\) mamy:
\(\displaystyle{ n=3k+1, \ \ n+2 = 3k+3, \ \ n+4 = 3k+5, \ \ 3 |(3k+3) \\
n=3k+2, \ \ n+2 = 3k+4, \ \ n+4 = 3k+6, \ \ 3|(3k+6) \\}\)

stad n=3
ODPOWIEDZ