\(\displaystyle{ a^2+ab+ac=8}\)
\(\displaystyle{ b^2+ab+bc=12}\)
\(\displaystyle{ c^2+bc+ac=-4}\)
Nie wiem za bardzo w którą stronę pójść, niby widzę jakieś związki pomiędzy równaniami tego układu ale jakoś nie mam pomysłu na to. Doszedłem tylko do tego, że \(\displaystyle{ a^2=(b+c)^2}\)
Jak poradzić sobie z takim układem?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Jak poradzić sobie z takim układem?
\(\displaystyle{ a(a+b+c)=8}\)
\(\displaystyle{ b(b+a+c)=12}\)
\(\displaystyle{ c(c+b+a)=-4}\)
dodając stronami mam
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=16\\(a+b+c=4 \vee a+b+c=-4}\)
dalej już pewnie potrafisz.
Warto na końcu sprawdzić czy wyliczone a, b, c dają w sumie 4 lub -4
\(\displaystyle{ b(b+a+c)=12}\)
\(\displaystyle{ c(c+b+a)=-4}\)
dodając stronami mam
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=16\\(a+b+c=4 \vee a+b+c=-4}\)
dalej już pewnie potrafisz.
Warto na końcu sprawdzić czy wyliczone a, b, c dają w sumie 4 lub -4
Ostatnio zmieniony 6 gru 2014, o 17:18 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak poradzić sobie z takim układem?
też próbowałem w ten sposób, ale no mogłem bardziej pokombinować i dojść do tego
dzięki za pomoc
dzięki za pomoc