Lamana laczaca liczby wymierne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Lamana laczaca liczby wymierne

Post autor: leg14 »

Niech \(\displaystyle{ \QQ}\) oznacza zbior wszystkich liczb wymiernych.Wykazac, ze istnieje lamana na plaszczyznie laczaca punkty \(\displaystyle{ \left(0, \sqrt{2} \right)}\) i \(\displaystyle{ \left( \pi,1 \right)}\) taka,ze
zaden punkt tej lamanej nie nalezy do zbioru \(\displaystyle{ \QQ\times\QQ}\).Bardzo prosze o pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Lamana laczaca liczby wymierne

Post autor: a4karo »

Wykorzystaj fakt, że ani \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) ani \(\displaystyle{ \pi}\) nie są wymierne.
ODPOWIEDZ