Tworzenie klucza RSA

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
leon12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 lis 2014, o 08:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Tworzenie klucza RSA

Post autor: leon12 »

Zadanie

Znajdz odpowiedni wykładnik \(\displaystyle{ d}\) i \(\displaystyle{ e}\)

\(\displaystyle{ p= 7 \\
q=11\\
N=77\\
N_1=60}\)


jak wyliczyć \(\displaystyle{ e}\) ?

wiem że wynosi \(\displaystyle{ e=7}\) ale nie wiem dlaczego ?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, o 18:21 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Tworzenie klucza RSA

Post autor: bartek118 »

Znasz algorytm RSA? Jest tam wzór na \(\displaystyle{ e}\).
ODPOWIEDZ