średnia geometryczna a średnia elementarna symetryczna

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
karolinak511
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2014, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

średnia geometryczna a średnia elementarna symetryczna

Post autor: karolinak511 »

Cześć.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, jak można pokazać, że zachodzi następująca równość:
\(\displaystyle{ m_k=g}\), gdzie:

\(\displaystyle{ m_k=m_k(x_1,x_2,...,x_n)= \left ( \frac{S_k(x_1,x_2,...,x_n)}{{n \choose k}} \right ) ^ \frac{1}{k},}\)

\(\displaystyle{ S_k=S_k(x_1,x_2,...,x_n)= \sum_{1 \leq i_1<i_2<...<i_k \leq n}x_{i_1}x_{i_2}...x_{i_k},}\)

\(\displaystyle{ g}\)-średnia geometryczna liczb \(\displaystyle{ x_1,x_2,...,x_k}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

średnia geometryczna a średnia elementarna symetryczna

Post autor: a4karo »

Nijak, bo nie zachodzi. Weż \(\displaystyle{ k=1}\). Wtedy \(\displaystyle{ m_1}\) to średnia arytmetyczna, a ona jest \(\displaystyle{ \geq g}\)
karolinak511
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2014, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

średnia geometryczna a średnia elementarna symetryczna

Post autor: karolinak511 »

Dzięki.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

średnia geometryczna a średnia elementarna symetryczna

Post autor: Ponewor »

Może w tym kontekście zainteresować Cię nierówność Maclaurina.
karolinak511
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lis 2014, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

średnia geometryczna a średnia elementarna symetryczna

Post autor: karolinak511 »

Ta nierówność mnie właśnie zainteresowała i chciałam udowodnić ją stosując wielomiany
ODPOWIEDZ