Witam, zastanawiam się, jak mogę rozwiązać pewne zadanie:
\(\displaystyle{ x = 2 mod 10}\)
Mam udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) jest niewymierną liczbą.
Rozpisałem go więc jako \(\displaystyle{ \sqrt{x}= \frac{p}{q}}\),
z czego wynika, że \(\displaystyle{ p^{2}=q^{2}*x}\)
Podstawiam \(\displaystyle{ x}\) i otrzymuję: \(\displaystyle{ 2*p^{2}=q^{2}mod10}\)
Teraz mam pytanie, co dalej ?
Udowodnij niewymiernosc modulo
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łęczyca
- Podziękował: 2 razy
Udowodnij niewymiernosc modulo
A co dalej? Kwadrat modulo musi wynosić \(\displaystyle{ 2}\), żeby warunek był spełniony? Prosiłbym w miarę o pełne wytłumaczenie, gdyż nie widzę tego tutaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Udowodnij niewymiernosc modulo
Pierwiastek z liczby naturalnej jest zawsze albo liczbą naturalną, albo niewymierną. Dlatego wystarczy wykazać, że liczba \(\displaystyle{ x}\) nie jest kwadratem liczby naturalnej, co właśnie uczynił Majeskas.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Udowodnij niewymiernosc modulo
\(\displaystyle{ \forall x\in\mathbb{Z}\quad x^2\bmod 10\in\left\{ 0,1,4,5,6,9\right\}}\)
Jeśli więc \(\displaystyle{ x^2\bmod 10=2}\), to \(\displaystyle{ x\notin\mathbb{Z}}\). Pozostaje tylko stwierdzić, że pierwiastek kwadratowy z liczby naturalnej może być albo liczbą naturalną, albo niewymierną.
Jeśli więc \(\displaystyle{ x^2\bmod 10=2}\), to \(\displaystyle{ x\notin\mathbb{Z}}\). Pozostaje tylko stwierdzić, że pierwiastek kwadratowy z liczby naturalnej może być albo liczbą naturalną, albo niewymierną.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łęczyca
- Podziękował: 2 razy
Udowodnij niewymiernosc modulo
Dobrze, wydaje mi się, że rozumiem już coś. Pozostaje wbić sobie do głowy te zasady rozumowania Dzięki za pomoc!