Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Dreamer1x6xX »

Oglądałem sobie z ciekawości ostatnio taki film dokumentalny:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=usE0TwqPDME


I interesuje mnie jedno jak Riemann, liczył miejsca zerowe dla tej funkcji?:

\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2^{x}}{2^{x}-1} \cdot \frac{3^{x}}{3^{x}-1} \cdot \frac{5^{x}}{5^{x}-1} \cdot \frac{7^{x}}{7^{x}-1} \cdot \frac{11^{x}}{11^{x}-1} \cdot \frac{13^{x}}{13^{x}-1} \cdot \frac{17^{x}}{17^{x}-1} \cdot ...}\)

I jak on liczył sobie te miejsca zerowe? Brał ustaloną liczbę elementów i liczył, bo nie rozumiem.
I jeśli funkcja jest określona w zbiorze \(\displaystyle{ C}\) to jak wyobrazić sobie te 3 wymiary, dwa z wykresu to część urojona i rzeczywista, a więc żeby wyliczyć miejsce zerowe jeśli wprowadzimy \(\displaystyle{ ai+b}\)
to \(\displaystyle{ a=0 \wedge b=0}\), ale nie mogę pojąć jak miejsca zerowe normalnej wydaje mi się funkcji mogą być przedstawiane w 3 wymiarach, dlaczego nie robimy tak z normalnymi funkcjami?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: a4karo »

I jeśli funkcja jest określona w zbiorze \(\displaystyle{ \CC}\)to jak wyobrazić sobie te 3 wymiary, dwa z wykresu to część urojona i rzeczywista,
TU jest większy problem, bo dla zespolonych \(\displaystyle{ x}\) funkcja przyjmuje wartości zespolone, więc musisz sobie wyobrażać co nie w 3 lecz w 4 wymiarach.

A wyobrazenie sobie funkcji \(\displaystyle{ f:\RR\times\RR\to\RR}\) w trzech wymiarach jest dość proste. np dach jest wykresem funkcji "wysokość budynku od powierzchni ziemi" (z pewnym przybliżeniem oczywiście), a powierzchnia ziemi jest wykresem funkcji "wysokość nad poziomem morza"
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Kacperdev »

Dreamer1x6xX, w pewnym momencie wyobraznia może zawieść.
Wystarczy spojrzeć na algebrę liniową. Istnieją w niej przecież przestrzenie czterowymiarowe i większe. Angażowanie wyobraźni może być niezdrowe. Wystrarczy jednak, że wektory z czterowymiarowej przestrzeni potraktujemy jako czteroelementowe ciągi i sprawa staje się jasna. Nie potrzeba nam interpretacji geometrycznych.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Dreamer1x6xX »

Kacperdev pisze:Dreamer1x6xX, w pewnym momencie wyobraznia może zawieść.
Wystarczy spojrzeć na algebrę liniową. Istnieją w niej przecież przestrzenie czterowymiarowe i większe. Angażowanie wyobraźni może być niezdrowe. Wystrarczy jednak, że wektory z czterowymiarowej przestrzeni potraktujemy jako czteroelementowe ciągi i sprawa staje się jasna. Nie potrzeba nam interpretacji geometrycznych.
A co to znaczy czteroelementowe ciągi, mógłbyś podać np. dwuelementowy:D?

I dlaczego akurat tą funkcję rozpatrujemy w ten sposób, tzn. dla liczb zespolonych, a innych nie. Inne też można przedstawić w 4 wymiarach?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ \left( x, y\right)}\) parę możemy interpretować jako skończony dwuelementowy ciąg.
\(\displaystyle{ \left( a,b,c,d\right)}\) podobnie tylko dla czwórki.

O ile parę możemy interpretować jako punkt płaszczyzny to z czwórką jest już trudniej.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Dreamer1x6xX »

Kacperdev pisze:\(\displaystyle{ \left( x, y\right)}\) parę możemy interpretować jako skończony dwuelementowy ciąg.
\(\displaystyle{ \left( a,b,c,d\right)}\) podobnie tylko dla czwórki.

O ile parę możemy interpretować jako punkt płaszczyzny to z czwórką jest już trudniej.
Co z moim pytaniem dlaczego akurat ta funkcja jest rozpatrywana tak, i czy inne też tak można?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: yorgin »

Oczywiście inne funkcje można rozpatrywać, pytanie jest jedynie takie, czy będą one miały jakiś sens.

Funkcja dzeta Riemanna jest brana pod uwagę jako ciekawa, gdyż hipoteza Riemanna jest równoważna temu, że \(\displaystyle{ \pi(n) = \mathrm{Li}(n) + O\left(\sqrt{n} \ln n\right)}\), co jest istotnym krokiem do przodu w stosunku do twierdzenia o liczbach pierwszych.

P.S. Linkowany film jest bardzo słaby od strony matematycznej, jest tam masakrycznie wiele nieścisłości i błędnych interpretacji...
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Dreamer1x6xX »

yorgin pisze:.P.S. Linkowany film jest bardzo słaby od strony matematycznej, jest tam masakrycznie wiele nieścisłości i błędnych interpretacji...
A ten, wydaje mi się, że ta osoba, która to wstawia ma trochę większe pojęcia z matematyki, bo ma też inne filmy na swoim kanale:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=ptibpKiT-QM


I mam pytanie, nawet jeśli te wszystkie miejsca zerowe by leżały na tej prostej krytycznej, to co nam da, na 100% wtedy znajdziemy prawidłowość jak szukać liczby pierwsze? Co jeśli się okaże, że miejsca zerowe co prawda leżą na jednej prostej, ale też są rozłożone chaotycznie?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: yorgin »

Dreamer1x6xX, która Ta osoba? Dwa linkowane przez Ciebie filmy są przypisane różnym kanałom - jeden jest prywatnym, drugi dokumentalnym emitowanym w telewizji. Pierwszego akapitu więc ni w ząb nie rozumiem.

Drugi akapit - jak pisałem, potwierdzenie hipotezy pozwoli na dokładniejsze określenie rozmieszczenia liczb pierwszym przez relację wypisaną w poprzednim poście. Co do reszty nie mam pojęcia - nie wiem, czy sposób rozmieszczenia zer na prostej ma jakiekolwiek znaczenie w rozmieszczeniu liczb pierwszych. O to należy pytać specjalistę.
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Dreamer1x6xX »

yorgin pisze:Dreamer1x6xX, która Ta osoba? Dwa linkowane przez Ciebie filmy są przypisane różnym kanałom - jeden jest prywatnym, drugi dokumentalnym emitowanym w telewizji. Pierwszego akapitu więc ni w ząb nie rozumiem.
Ta ->

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=ptibpKiT-QM

yorgin pisze: Drugi akapit - jak pisałem, potwierdzenie hipotezy pozwoli na dokładniejsze określenie rozmieszczenia liczb pierwszym przez relację wypisaną w poprzednim poście. Co do reszty nie mam pojęcia - nie wiem, czy sposób rozmieszczenia zer na prostej ma jakiekolwiek znaczenie w rozmieszczeniu liczb pierwszych. O to należy pytać specjalistę.
Specjalistę, czyli kogo konkretnie, może na tym forum jest jakiś profesor, zajmujący się tą dziedziną matmy?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: yorgin »

Dreamer1x6xX pisze: Ta ->

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=ptibpKiT-QM
I co ona ma wspólnego z filmem dokumentalnym z pierwszego posta?
Dreamer1x6xX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 36 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Dreamer1x6xX »

yorgin pisze:
Dreamer1x6xX pisze: Ta ->

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=ptibpKiT-QM
I co ona ma wspólnego z filmem dokumentalnym z pierwszego posta?
Jak to co też dotyczy hipotezy riemana.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: yorgin »

Poniższy cytat świadczy o tym, że chyba nie rozumiem Ciebie:
Dreamer1x6xX pisze: A ten, wydaje mi się, że ta osoba, która to wstawia ma trochę większe pojęcia z matematyki, bo ma też inne filmy na swoim kanale:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=ptibpKiT-QM

?
Przeczysz samemu sobie.

Niemniej, szukając specjalisty należy szukać wśród osób od teorii liczb i analizy zespolonej (to jest bardzo ogólny kontekst). Nie kojarzę tutaj nikogo.

Końcowa uwaga - postać funkcji Riemanna z filmu dokumentalnego nie jest taką, jakiej oryginalnie użył Riemann.
Gibolingos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2015, o 01:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Hipoteza Riemana - funkcja dzeta, a szukanie miejsc zerowych

Post autor: Gibolingos »

to wiele wyjaśni autorowi wątku.

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=d6c6uIyieoo



a to może mniej :

(dowód opublikowany 18maja 2015 - zanim zastanie potwierdzony to zapewne minie nieco czasu)
ODPOWIEDZ