Wykaż własność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
qwert16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 18 kwie 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż własność

Post autor: qwert16 »

Mam problem

Jeżeli \(\displaystyle{ x>0,y>0}\) to \(\displaystyle{ x+y+ \frac{x+y}{xy} \ge 4}\)
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Wykaż własność

Post autor: Chewbacca97 »

Zauważ, że jeśli \(\displaystyle{ a>0}\) to \(\displaystyle{ a + \frac{1}{a} \ge 2}\).
qwert16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 18 kwie 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż własność

Post autor: qwert16 »

Dzięki dwa razy zastosować tą nierówność
ODPOWIEDZ