Nierowność 3 niewiadome

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Strike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 sty 2014, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Nierowność 3 niewiadome

Post autor: Strike »

Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a,b,c zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{c}+ \frac{b+c}{a}+ \frac{a+c}{b} \ge 4\left( \frac{a}{b+c}+ \frac{b}{a+c}+ \frac{c}{a+b} \right)}\)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Nierowność 3 niewiadome

Post autor: Ponewor »

\(\displaystyle{ AM \ge HM}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Nierowność 3 niewiadome

Post autor: Premislav »

Zauważmy, że z nierówności między średnią arytmetyczną a harmoniczną zachodzi \(\displaystyle{ \frac{b+c}{2} \ge \frac{2}{ \frac{1}{b}+ \frac{1}{c} }}\). Przekształcając równoważnie (tępe mnożenie i dzielenie stronami), dostajemy \(\displaystyle{ \frac{1}{c}+ \frac{1}{b} \ge \frac{4}{b+c}}\), mnożymy to przez \(\displaystyle{ a}\) stronami (\(\displaystyle{ a}\) dodatnie z założenia) i otrzymujemy...
Napisz dwie podobne do otrzymanej nierówności i dodaj stronami, a dostaniesz tezę.
ODPOWIEDZ