Algorytm Euklidesa dla wielomianów

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Moniak137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Algorytm Euklidesa dla wielomianów

Post autor: Moniak137 »

Jak obliczyć NWD dwóch wielomianów za pomocą algorytmu Euklidesa? Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć na przykładzie?
Usmiechnieta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 paź 2014, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Algorytm Euklidesa dla wielomianów

Post autor: Usmiechnieta »

Aby wyznaczyć największy wspólny dzielnik, posługując się algorytmem Euklidesa, weźmy sobie dwie liczby: 1224 i 216 i wykonajmy te działania:

\(\displaystyle{ 1224=5 \cdot 216+144}\), to znaczy trzeba sprawdzić, ile razy mieści się mniejsza liczba w większej, pomnożyć mniejszą tyle razy, ile się w niej znajduje, a potem dodać resztę, czyli w tym przypadku 144;
\(\displaystyle{ 216=1 \cdot 144+72}\), teraz sprawdziliśmy, ile razy reszta, czyli 144 mieści się w mniejszej liczbie i dodaliśmy resztę;
\(\displaystyle{ 144=2 \cdot 72+0}\), teraz przeanalizowaliśmy resztę z większej liczby, sprawdziliśmy, ile razy mieści się w niej reszta z mniejszej liczby, czyli 72 i dodaliśmy resztę, czyli 0;
\(\displaystyle{ NWD(1224,216)=72}\), ponieważ jest to reszta tej mniejszej liczby.

Przepraszam, że tak potocznie, starałam się jak najdokładniej wyjaśnić, możesz do mnie napisać, jak masz jakieś pytania apropo tego
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Algorytm Euklidesa dla wielomianów

Post autor: Ponewor »

Usmiechnieta pisze:Aby wyznaczyć największy wspólny dzielnik, posługując się algorytmem Euklidesa, weźmy sobie dwie liczby: 1224 i 216 i wykonajmy te działania:

\(\displaystyle{ 1224=5 \cdot 216+144}\), to znaczy trzeba sprawdzić, ile razy mieści się mniejsza liczba w większej, pomnożyć mniejszą tyle razy, ile się w niej znajduje, a potem dodać resztę, czyli w tym przypadku 144;
\(\displaystyle{ 216=1 \cdot 144+72}\), teraz sprawdziliśmy, ile razy reszta, czyli 144 mieści się w mniejszej liczbie i dodaliśmy resztę;
\(\displaystyle{ 144=2 \cdot 72+0}\), teraz przeanalizowaliśmy resztę z większej liczby, sprawdziliśmy, ile razy mieści się w niej reszta z mniejszej liczby, czyli 72 i dodaliśmy resztę, czyli 0;
\(\displaystyle{ NWD(1224,216)=72}\), ponieważ jest to reszta tej mniejszej liczby.

Przepraszam, że tak potocznie, starałam się jak najdokładniej wyjaśnić, możesz do mnie napisać, jak masz jakieś pytania apropo tego
Przeczytałaś w ogóle polecenie?

Ale prawdą jest, że dla wielomianów robi się to dokładnie tak samo.
ODPOWIEDZ