Wykaż, że \(\displaystyle{ log2}\) jest liczbą wymierną
Podobne zadanie znalazłem w tym dziale, ale nic to nie dało. Problem polega na tym że nie wiem jak się za to zabrać. Próbowałem z def. logarytmu.
\(\displaystyle{ log_{a}b=c \Leftrightarrow a^{c}=b}\)
\(\displaystyle{ log2=x \Leftrightarrow 10^{x}=2 \Rightarrow}\)
Raczej nic mi to nie mówi i nie wiem czy wogóle to ma jakiś sens
log2 liczbą niewymierną
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
log2 liczbą niewymierną
Dobrze zacząłeś. Teraz nie wprost, przypuśćmy, że \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą wymierną, czyli\(\displaystyle{ x=\frac{p}{q}, \ p,q \in \ZZ, \ q \neq 0, \ NWD\left( p,q\right)=1}\).
Wówczas wstawiamy i podnosimy do potęgi \(\displaystyle{ q}\) równanie. Wnioski pozostawiam do samodzielnego wyciągnięcia.
Wówczas wstawiamy i podnosimy do potęgi \(\displaystyle{ q}\) równanie. Wnioski pozostawiam do samodzielnego wyciągnięcia.
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
log2 liczbą niewymierną
\(\displaystyle{ 10 ^{p}= 2 ^{q}}\)
Czyli jak w tym równaniu będzie sprzeczność, lewa albo prawa strona będzie nie parzysta a druga parzysta to liczba jest niewymierna?
Czyli jak w tym równaniu będzie sprzeczność, lewa albo prawa strona będzie nie parzysta a druga parzysta to liczba jest niewymierna?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
log2 liczbą niewymierną
Niekoniecznie muszą się różnic parzystością (tutaj tak wcale być nie musi). Sprawdź podzielność lewej i prawej strony przez \(\displaystyle{ 5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
log2 liczbą niewymierną
Dzieląc przez pięć obie stronę nie ważne do której potęgi podniosę prawą stronę to i tak nie będzie podzielna przez 5. czyli nie mają wszystkich wspólnych cech mimo że są parzyste to mają rożne dzielniki. Czyli jest nieparzysta
Dobrze myślę ?
Dobrze myślę ?
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
log2 liczbą niewymierną
\(\displaystyle{ 10^p=2^q}\)
z lewej strony ostatnią cyfrą zawsze będzie zero, z prawej zero na końcu nie wystąpi nigdy, czyli ta równość jest fałszywa. Oznacza to, że \(\displaystyle{ \log2}\) jest liczbą niewymierną.
z lewej strony ostatnią cyfrą zawsze będzie zero, z prawej zero na końcu nie wystąpi nigdy, czyli ta równość jest fałszywa. Oznacza to, że \(\displaystyle{ \log2}\) jest liczbą niewymierną.