Ilość cyfr liczby
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Ilość cyfr liczby
Liczby \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) i \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) zapisano w postaci dziesiętnej jedna za drugą tworząc jedną nową liczbę. Ile cyfr ma ta liczba?
Sprawdziłem jak to będzie dla:
1. \(\displaystyle{ 2^1}\) i \(\displaystyle{ 5^1}\), nowa liczba to \(\displaystyle{ 25}\), czyli ilość cyfr: \(\displaystyle{ 2}\).
2. \(\displaystyle{ 2^2}\) i \(\displaystyle{ 5^2}\), nowa liczba to \(\displaystyle{ 425}\), czyli ilość cyfr: \(\displaystyle{ 3}\).
3. \(\displaystyle{ 2^3}\) i \(\displaystyle{ 5^3}\), nowa liczba to \(\displaystyle{ 8125}\), czyli ilość cyfr: \(\displaystyle{ 4}\).
4. \(\displaystyle{ 2^4}\) i \(\displaystyle{ 5^4}\), nowa liczba to \(\displaystyle{ 16625}\), czyli ilość cyfr: \(\displaystyle{ 5}\).
Stąd wysunąłem przypuszczenie, że dla \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) i \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) ilość cyfr będzie wynosiła: \(\displaystyle{ 2009 + 1 = 2010}\).
Jednak nie wiem, czy jest to wystarczający dowód. I czy taki zapis, którego użyłem jest poprawny.
Sprawdziłem jak to będzie dla:
1. \(\displaystyle{ 2^1}\) i \(\displaystyle{ 5^1}\), nowa liczba to \(\displaystyle{ 25}\), czyli ilość cyfr: \(\displaystyle{ 2}\).
2. \(\displaystyle{ 2^2}\) i \(\displaystyle{ 5^2}\), nowa liczba to \(\displaystyle{ 425}\), czyli ilość cyfr: \(\displaystyle{ 3}\).
3. \(\displaystyle{ 2^3}\) i \(\displaystyle{ 5^3}\), nowa liczba to \(\displaystyle{ 8125}\), czyli ilość cyfr: \(\displaystyle{ 4}\).
4. \(\displaystyle{ 2^4}\) i \(\displaystyle{ 5^4}\), nowa liczba to \(\displaystyle{ 16625}\), czyli ilość cyfr: \(\displaystyle{ 5}\).
Stąd wysunąłem przypuszczenie, że dla \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) i \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) ilość cyfr będzie wynosiła: \(\displaystyle{ 2009 + 1 = 2010}\).
Jednak nie wiem, czy jest to wystarczający dowód. I czy taki zapis, którego użyłem jest poprawny.
Ilość cyfr liczby
Znasz się na logarytmach? Logarytm dziesiętny informuje nas o liczbie cyfr. Rozwiązanie metodą brute force, ale szybkie i skuteczne
Ukryta treść:
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Ilość cyfr liczby
A jak wprowadzić do obliczeń logarytm dziesiętny? Wiem, że zapisano liczbę \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) a obok niej \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) w postaci dziesiętnej. Co do tego mają logarytmy?
Myślałem jeszcze o pomnożeniu \(\displaystyle{ 2^{2009} \cdot 5^{2009} = 10^{2009}}\). Wiadomo, że liczba \(\displaystyle{ 10^{2009}}\) składa się z \(\displaystyle{ 2010}\) liczb. Wtedy wynik by się chyba zgadzał. Ale dlaczego pomnożyłem te liczby? W treści zadania nie jest nic powiedziane o ich iloczynie, a jedynie że zapisano je obok siebie.
Myślałem jeszcze o pomnożeniu \(\displaystyle{ 2^{2009} \cdot 5^{2009} = 10^{2009}}\). Wiadomo, że liczba \(\displaystyle{ 10^{2009}}\) składa się z \(\displaystyle{ 2010}\) liczb. Wtedy wynik by się chyba zgadzał. Ale dlaczego pomnożyłem te liczby? W treści zadania nie jest nic powiedziane o ich iloczynie, a jedynie że zapisano je obok siebie.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Ilość cyfr liczby
A jak obliczysz liczbę cyfr liczby \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) a potem liczbę cyfr \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) i to zsumujesz to nie dostaniesz tego, co szukasz ?
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Ilość cyfr liczby
Czyli \(\displaystyle{ \log _{10}2^{2009} = 2009 \cdot \log _{10}2}\). I teraz gdy wyliczę logarytm, będę wiedział z ilu cyfr składa się \(\displaystyle{ 2^{2009}}\)?
\(\displaystyle{ [2009 \cdot \log _{10}2] + 1 = [2009 \cdot 0,3010] + 1 = [604,709] + 1 = 605 \\
[2009 \cdot \log _{10}5] + 1 = [2009 \cdot 0,6990] + 1 = [1404,291] + 1 = 1405}\)
Ilość cyfr to: \(\displaystyle{ 605 + 1405 = 2010}\).
Ale dlaczego dodawałem wyżej "1"? I jak do tego wszystkiego ma się podpowiedź szw1710?
\(\displaystyle{ [2009 \cdot \log _{10}2] + 1 = [2009 \cdot 0,3010] + 1 = [604,709] + 1 = 605 \\
[2009 \cdot \log _{10}5] + 1 = [2009 \cdot 0,6990] + 1 = [1404,291] + 1 = 1405}\)
Ilość cyfr to: \(\displaystyle{ 605 + 1405 = 2010}\).
Ale dlaczego dodawałem wyżej "1"? I jak do tego wszystkiego ma się podpowiedź szw1710?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2014, o 19:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Ilość cyfr liczby
Zasadniczo się ma. Popatrz na ukryty tekst mojej podpowiedzi i sobie porównaj. Na razie zrobiłeś zadanie mechanicznie. Przestudiuj troszkę logarytmy i nabądź zrozumienia dogłębnego.I jak do tego wszystkiego ma się podpowiedź szw1710?
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Ilość cyfr liczby
No nie W tym zadaniu zdecydowanie nie chodziło o posłużenie się logarytmem, nie bez przyczyny dali nam takie liczby, a nie inne.
Niech \(\displaystyle{ 10^{k} > 2^{2009} > 10^{k-1}}\) - czyli \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) ma \(\displaystyle{ k}\) cyfr w zapisie dziesiętnym.
Posługując się powyższym oszacowaniem i równością \(\displaystyle{ 5^{2009}=\frac{10^{2009}}{2^{2009}}}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 10^{2010-k}=\frac{10^{2009}}{10^{k-1}}>\frac{10^{2009}}{2^{2009}} > \frac{10^{2009}}{10^{k}}=10^{2009-k}}\)
a zatem \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) ma \(\displaystyle{ 2010-k}\) cyfr w zapisie dziesiętnym.
Liczba otrzymana ze sklejenia liczb \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) oraz \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) ma \(\displaystyle{ k+2010-k=2010}\) cyfr w zapisie dziesiętnym.
Niech \(\displaystyle{ 10^{k} > 2^{2009} > 10^{k-1}}\) - czyli \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) ma \(\displaystyle{ k}\) cyfr w zapisie dziesiętnym.
Posługując się powyższym oszacowaniem i równością \(\displaystyle{ 5^{2009}=\frac{10^{2009}}{2^{2009}}}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 10^{2010-k}=\frac{10^{2009}}{10^{k-1}}>\frac{10^{2009}}{2^{2009}} > \frac{10^{2009}}{10^{k}}=10^{2009-k}}\)
a zatem \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) ma \(\displaystyle{ 2010-k}\) cyfr w zapisie dziesiętnym.
Liczba otrzymana ze sklejenia liczb \(\displaystyle{ 2^{2009}}\) oraz \(\displaystyle{ 5^{2009}}\) ma \(\displaystyle{ k+2010-k=2010}\) cyfr w zapisie dziesiętnym.
Ilość cyfr liczby
Bardzo fajne rozwiązanie. Przyznasz jednak, że między wierszami te logarytmy jednak siedzą
Między wierszami czytam też co innego: piszedz dali nam. Czyżbyś rozwiązywał to zadanie na olimpiadzie?
Między wierszami czytam też co innego: piszedz dali nam. Czyżbyś rozwiązywał to zadanie na olimpiadzie?
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Ilość cyfr liczby
Nie Na olimpiadę pewnie za łatwe.
Nam, to jest tym którzy mają przyjemność rozwiązywać to zadanie. Również i Pan należy do tej zbiorowości.
Nam, to jest tym którzy mają przyjemność rozwiązywać to zadanie. Również i Pan należy do tej zbiorowości.
Ilość cyfr liczby
Tak - olimpijczycy logarytmy znają. Ja nie byłem olimpijczykiem, ale też znam Moja metoda wymagała tylko pół sekundy zastanowienia, więc na pewno na olimpiadę za łatwe, rzekłbym trywialne.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Ilość cyfr liczby
Zadanie faktycznie nie pochodzi z olimpiady, lecz z innego konkursu matematycznego. Nad rozwiązaniem szw1710 muszę jeszcze chwilę posiedzieć i zaprzyjaźnić się z logarytmami.
Ilość cyfr liczby
Skoro wykładniki potęg to \(\displaystyle{ 2009}\), mniemam, że konkurs jest stary, nie bieżący. Zamieszczanie zadań z bieżących konkursów jest niedozwolone. Najlepiej napisz jaki to konkurs i podaj jego stronę www (jeśli istnieje).
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Ilość cyfr liczby
Wiem, nie umieściłbym zadania z trwającej edycji konkursu. Zadanie pochodzi ze Śląskiego Konkursu Matematycznego, dokładniej z zawodów finałowych 2008/2009. Co do strony konkursu: .