Znajdź liczby naturalne x, y takie, że :

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 23 maja 2007, o 00:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Znajdź liczby naturalne x, y takie, że :

Post autor: matika »

Znajdź liczby naturalne x, y takie, że :
a) xy = 20
NWW(x,y) = 10
b) x + y = 150
NWD ( x,y) = 30
c) 9x = 5y
NWD ( x,y) = 28
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Znajdź liczby naturalne x, y takie, że :

Post autor: Sylwek »

a) 2 i 10
b) 30 i 120 lub 60 i 90
c) x=140 y=252
matika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 23 maja 2007, o 00:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Znajdź liczby naturalne x, y takie, że :

Post autor: matika »

No wyniki mam takie sama ale jak to zapisać, żeby wyszło?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Znajdź liczby naturalne x, y takie, że :

Post autor: mol_ksiazkowy »

ad c
x=28 a
y= 28 b
a i b sa wzglednie pierwsze, podst i mamy ze 9a = 5b , tak wiec....a=5, b=9 i git
ODPOWIEDZ