Udowodnić, że nie istnieją liczby naturalne \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) spełniające równość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{2} }+ \frac{1}{xy}+ \frac{1}{ y^{2} } =1}\)
Wymnożyłem obie strony przez \(\displaystyle{ \left( x\right y) ^{2}}\) i dostałem
\(\displaystyle{ x^{2}+xy+ y^{2} = \left( x\right y) ^{2}}\)
W odpowiedziach jest, że prawa strona jest kwadratem pewnej liczby naturalnej, natomiast lewa strona nie rozkłada się na czynniki. Nie do końca przekonuje mnie to, że lewa nie rozkłada się na czynniki. Skąd to wiadomo? Przecież teoretycznie każdą liczbę naturalną można rozłożyć na czynniki czyli iloczyn liczb pierwszych. A skoro można to skąd wiadomo, że rozkład lewej strony jest różny od rozkładu prawej strony?
Udowodnić, że nie istnieją liczby
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Udowodnić, że nie istnieją liczby
Można też inaczej - jeśli obie liczby \(\displaystyle{ x,y}\) są większe od jedynki, to mamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{2} }+ \frac{1}{xy}+ \frac{1}{ y^{2} }\le \frac{1}{2^2}+\frac{1}{2\cdot 2} + \frac{1}{2^2}=\frac 34 <1}\)
czyli równość nie może zachodzić.
Ale jeśli któraś z liczb, powiedzmy \(\displaystyle{ y}\) jest równa \(\displaystyle{ 1}\), to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{2} }+ \frac{1}{xy}+ \frac{1}{ y^{2} }= \frac{1}{x^2}+\frac{1}{x} + 1>1}\)
czyli i wtedy równość nie może zachodzić.
Q.
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{2} }+ \frac{1}{xy}+ \frac{1}{ y^{2} }\le \frac{1}{2^2}+\frac{1}{2\cdot 2} + \frac{1}{2^2}=\frac 34 <1}\)
czyli równość nie może zachodzić.
Ale jeśli któraś z liczb, powiedzmy \(\displaystyle{ y}\) jest równa \(\displaystyle{ 1}\), to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{2} }+ \frac{1}{xy}+ \frac{1}{ y^{2} }= \frac{1}{x^2}+\frac{1}{x} + 1>1}\)
czyli i wtedy równość nie może zachodzić.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Udowodnić, że nie istnieją liczby
Nie przekonuje mnie ta argumentacja. Spróbuj inaczej:
\(\displaystyle{ x^2 + xy + y^2 = (xy)^2}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 2xy + y^2 = (xy)^2 + xy}\)
\(\displaystyle{ (x+y)^2 = xy(xy+1)}\)
Pozostaje stwierdzić, że iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych nigdy nie jest kwadratem liczby naturalnej.
EDIT: Pisałem to, gdy nie było jeszcze dwóch postów wyżej.
\(\displaystyle{ x^2 + xy + y^2 = (xy)^2}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 2xy + y^2 = (xy)^2 + xy}\)
\(\displaystyle{ (x+y)^2 = xy(xy+1)}\)
Pozostaje stwierdzić, że iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych nigdy nie jest kwadratem liczby naturalnej.
EDIT: Pisałem to, gdy nie było jeszcze dwóch postów wyżej.