Witam !
Ma ktoś może jakiś pomysł jak obliczyć część całkowitą \(\displaystyle{ S = \sum_{i=1}^{100} \frac{1}{ \sqrt{i} }}\)
Pozdrawiam.
Cześć całkowita sumy
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Cześć całkowita sumy
Ja bym kombinował całkami ograniczać z dwóch stron. Np wiemy, że:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{100}\frac{dx }{\sqrt{x}}<\sum_{i=1}^{99}\frac{1}{\sqr{i}}}\)
Ale:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{100}\frac{dx }{\sqrt{x}}>\sum_{i=2}^{100}\frac{1}{\sqr{i}}}\)
\(\displaystyle{ \int_{1}^{100}\frac{dx }{\sqrt{x}}<\sum_{i=1}^{99}\frac{1}{\sqr{i}}}\)
Ale:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{100}\frac{dx }{\sqrt{x}}>\sum_{i=2}^{100}\frac{1}{\sqr{i}}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Cześć całkowita sumy
por. [MIX] Suplement KMDO,spróbuje wgłębić się w temat lewej strony nierówności.
i zadanie 72...
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Cześć całkowita sumy
Zahion, z drugiej strony trzeba wymyślić analogiczny lemat, tylko w kluczowym momencie trzeba być nieco ostrożniejszym przy szacowaniu.
Na pocieszenie dodam, że z całą pewnością te lematy można wymyślić bez żadnych całek, nie pamiętam jak, ale nie jest to niewykonalne.
Na pocieszenie dodam, że z całą pewnością te lematy można wymyślić bez żadnych całek, nie pamiętam jak, ale nie jest to niewykonalne.