Witam,
Wiadomo, że aby zaszło małe twierdzenie fermata liczba pod modułem musi być liczbą pierwszą, raz liczba pod potęgą nie może być wielokrotnością tej liczby. Za pomocą tego twierdzenia można rozwiązać wiele zadań, ale co jeśli mamy do zrobienia takie zadanie:
\(\displaystyle{ 13^{234}\pmod{8}}\)
Co zrobić w takim wypadku? Jakiego twierdzenia użyć? W jaki sposób?
Coś innego niż małe twierdzenie fermata?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Coś innego niż małe twierdzenie fermata?
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2014, o 00:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Coś innego niż małe twierdzenie fermata?
\(\displaystyle{ 13^{234}\pmod{8}= (8+5)^{234}\pmod{8}=5^{234}\pmod{8}=25^{117}\pmod{8}=\\= (24+1)^{117}\pmod{8}=1^{117}\pmod{8}=1}\)
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2014, o 00:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Coś innego niż małe twierdzenie fermata?
No okej tym sposobem zrobiłeś akurat ten przykład, ale następny przykład który mam do zrobienia tym sposobem już sie nie da zrobić..
\(\displaystyle{ 15 ^{552} \pmod{12}}\)
Tzn. niby się da ale te obliczenia są dziwne i długie..
\(\displaystyle{ 15 ^{552} \pmod{12} = (12+3) ^{552}\pmod{12} = 3 ^{552} \pmod{12} = 9 ^{276} \pmod{12}= 81 ^{138} \pmod{12}= 9 ^{138} \pmod{12}= 81 ^{69}\pmod{12}= 729 ^{23}\pmod{12} = 9 ^{23} \pmod{12}=}\)
i w sumie w tym momencie nie wiem co..
\(\displaystyle{ 15 ^{552} \pmod{12}}\)
Tzn. niby się da ale te obliczenia są dziwne i długie..
\(\displaystyle{ 15 ^{552} \pmod{12} = (12+3) ^{552}\pmod{12} = 3 ^{552} \pmod{12} = 9 ^{276} \pmod{12}= 81 ^{138} \pmod{12}= 9 ^{138} \pmod{12}= 81 ^{69}\pmod{12}= 729 ^{23}\pmod{12} = 9 ^{23} \pmod{12}=}\)
i w sumie w tym momencie nie wiem co..
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2014, o 00:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Coś innego niż małe twierdzenie fermata?
Przecież \(\displaystyle{ 16 | 12^{2} = 144 = 16\cdot9}\) więc tym bardziej \(\displaystyle{ 12^{493}}\), stąd ta reszta oczywiście wynosi \(\displaystyle{ 0}\)
//edit
Nie edytuje się tak postów.
//edit
Nie edytuje się tak postów.
Ukryta treść:
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Coś innego niż małe twierdzenie fermata?
Da się zrobić:
\(\displaystyle{ 9 ^{23} \pmod{12} =(9 ^{22}\cdot 9) \pmod{12}= (81 ^{11}\cdot 9 )\pmod{12}=(9 ^{11}\cdot 9)\pmod{12}=\\=81 ^{6}\pmod{12}=9 ^{6}\pmod{12}=81 ^{3}\pmod{12}=9 ^{3} \pmod{12}=\\=(81 \cdot 9)\pmod{12}=(9 \cdot 9)\pmod{12}=81\pmod{12}=9}\)
Możesz robić dowolnym sposobem. Jeśli ten Ci się nie pasuje to używaj innego. Ważne jest tylko aby był skuteczny.
\(\displaystyle{ 9 ^{23} \pmod{12} =(9 ^{22}\cdot 9) \pmod{12}= (81 ^{11}\cdot 9 )\pmod{12}=(9 ^{11}\cdot 9)\pmod{12}=\\=81 ^{6}\pmod{12}=9 ^{6}\pmod{12}=81 ^{3}\pmod{12}=9 ^{3} \pmod{12}=\\=(81 \cdot 9)\pmod{12}=(9 \cdot 9)\pmod{12}=81\pmod{12}=9}\)
Możesz robić dowolnym sposobem. Jeśli ten Ci się nie pasuje to używaj innego. Ważne jest tylko aby był skuteczny.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2014, o 00:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.