Złożoność liczby
Złożoność liczby
Wykazać złożoność liczby \(\displaystyle{ 2^{51}+ 1}\) (czyli wykazać, że \(\displaystyle{ 2^{51}+ 1}\) nie jest liczbą pierwszą)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2014, o 12:00 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Złożoność liczby
Liczba postaci \(\displaystyle{ 2 ^{n} +1}\) jest liczbą pierwszą, wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ n=2 ^{k}, k \in \NN ^{+}}\). Liczbę tej postaci nazywa się liczbą pierwszą Fermata.
Czy liczba \(\displaystyle{ 2 ^{51} +1}\) jest liczbą pierwszą? Oczywiście, że nie. Liczby \(\displaystyle{ 51}\) nie można zapisać w postaci \(\displaystyle{ 2 ^{k}}\).
Czy liczba \(\displaystyle{ 2 ^{51} +1}\) jest liczbą pierwszą? Oczywiście, że nie. Liczby \(\displaystyle{ 51}\) nie można zapisać w postaci \(\displaystyle{ 2 ^{k}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Złożoność liczby
To twierdzenie jest fałszywe. Jeżeli liczba tej postaci jest pierwsza, to \(\displaystyle{ n}\) jest potęgą dwójki, ale twierdzenie odwrotne nie zachodzi (\(\displaystyle{ 2^{2^5}+1=641 \cdot 6700417}\))
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Złożoność liczby
Faktycznie, wtopa. To co napisałem działa dla \(\displaystyle{ k=\left\{ 0,1,2,3,4\right\}}\). A dalej jest zgrzyt.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Złożoność liczby
Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ a^{2n+1}+b^{2n+1}=(a+b)(a^{2n}-...+b^{2n})}\), żeby wykazać podzielność tej liczby przez \(\displaystyle{ 3}\), albo z modulo.