Własność podzielników

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11472
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Własność podzielników

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dla jakich \(\displaystyle{ n>1}\) jeśli \(\displaystyle{ n \equiv 0 \ (mod \ j)}\) oraz \(\displaystyle{ j>1}\) to \(\displaystyle{ j = a^r +1}\),
gdzie \(\displaystyle{ a, r \in N}\) oraz \(\displaystyle{ r>1}\)
szczególniej: Które liczby pierwsze \(\displaystyle{ p}\) są takie ?
Ukryta treść:    
Jacek_Karwatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 351
Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 94 razy

Własność podzielników

Post autor: Jacek_Karwatka »

jeśli \(\displaystyle{ n=0(mod j)}\) to inaczej mówiąc n jest wielokrotnością j. Jeśli n ma być liczba pierwsza to możne być tylko jednokrotnością j \(\displaystyle{ p=1 \cdot \left( a^{r}+1 \right)}\)
Jeśli a jest nieparzyste to \(\displaystyle{ p=1 \cdot \left( a^{r}+1 \right)}\) jest parzyste i (poz 2) nie jest liczba pierwszą. Jeśli r jest nieparzyste to wyrażenie da się przedstawić jako iloczyn np:\(\displaystyle{ a ^{3}+1=(a+1)(a ^{2}-a+1 )}\)
aby \(\displaystyle{ p=1 \cdot \left( a^{r}+1 \right)}\) była (nieparzystą) liczbą pierwszą potrzeba aby a ir były parzyste. Jest wiele takich licz pierwszych:
\(\displaystyle{ 2 ^{2}+1=5}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{4}+1=17}\)
\(\displaystyle{ 6 ^{2}+1=37}\)
ODPOWIEDZ